10 kreativnih savjeta za odvikavanje djeteta od dude

27

Dok neka djeca u svom životu i ne pogledaju dudu, druga u nju znaju biti naprosto zaljubljena. Odvikavanje od dude kod te djece zna biti veliki problem, a roditelji često nemaju srca jednostavno uzeti dudu i ‘presiječi’ cijelu stvar. Često se odvajanje od dude zna protegnuti na mjesece, čak i godinu i više, a svaki pokušaj popraćen je dječjim plačem, moljakanjem i vrištanjem na što roditelji na kraju popuste. Što više vremena prolazi, dude se sve teže riješiti.

Mi vam donosimo 10 savjeta kako da to što lakše napravite:

1. Bolje uzeti dudu ranije nego kasnije

Što dijete dulje ima dudu, to će se više uz nju vezati. Djeca uglavnom trebaju dudu do godinu dana, a iznad toga, duda im se prema savjetima pedijatara, može uzeti, jer duda nakon tog razdoblja više ne služi za uspavljivanje, već samo kao mehanizam utjehe. Također, jedan plus za rano uzimanje dude – djeca su premala da bi se bunila i protestirala jednako snažno i ustrajano kao što će to moći kad malo odrastu.

2. Ograničite vrijeme s dudom

Odredite koje će vrijeme u danu vaše dijete moći provesti s dudom te ga pokušajte ograničiti samo na vrijeme spavanja i samog uspavljivanja. Kada se dijete jednom prilagodi to novom režimu, krenite na uspavljivanje bez dude. Nakon što uspijete dijete uspavati bez dude, preostaje vam jednostavno izbaciti i dudu tijekom samog spavanja.

3Radikalno izbacite dudu

Neki roditelji se kunu u ovu metodu, tvrdeći da je najlakša, najdjelotvornija, najkraća i najbezbolnija. Što se krije iz ovih svih naj? Dakle, budite radikalni  i recite jedan dan djetetu, nakon što ste uspješno ograničili korištenje dude, da dude više nema. Otišla je pa-pa zauvijek. Dijete će možda plakati, možda vrištati ili imati ispade. Možda će plakati kraće ili duže vrijeme,  ali budite dosljedni. Nema dude. Kada preživite prvu noć, drugi dan će vjerojatno biti manje upit a i manje histerije oko dude. Jednostavno se držite ideje da je duda nestala i da se nikako ne može vratiti.

4. Namažite dudu nečim odvratnim 

Ovu metodu ne podržavaju baš svi roditelji, ali i to je jedna od mogućnosti, iako pomalo okrutna. Ima raznih preparata koji se mogu koristiti, a od jednog roditelja smo čak dobili informaciju da je koristio ‘tabasco sos’. Kod veće djece teško da će ova metoda upaliti, jer se mogu dosjetiti da dudu jednostavno operu, no kod mlađe možda poluči neki efekt.

 5. Budite kreativni i uključite dijete u proces

Ova metoda je dobra za malo stariju djecu:

– recite starijem djetetu da se treba odreći dude da ju poklonite mlađem (iako tu vjerojatno nećete učiniti, ali poanta je da se samo ‘odrekne’ dude

– mijenjajte dudu za novu igračku, ali kada je zamjena jednom obavljena, dijete treba shvatiti da nema povratka

– vežite dudu za kraj balona od helija i gledajte kako odlazi u visine, a djetetu recite kako je nemoguće kupiti drugu jer ih više nigdje nema

– potaknite dijete da ju samo baci u smeće i tako shvati da je duda otišla zauvijek

– recite djetetu da ga je posjetila ‘dudić vila’ (isto kao i zubić vila), koja skuplja stare dude i odnijela je njegovu jer je došlo vrijeme

– ovo je zabavno: zakopajte dudu u zemlju i iznad nje stavite neko sjeme – kada biljka nikne recite djetetu da se duda pretvorila u biljku

6. ‘Uništite’ dudu i učinite ju neprivlačnom 

Ovu metodu također mnogi roditelji ne podržavaju, ali istraživanja isto tvrde da je dosta uspješna. Dakle, radi se o tome da uništite dudu tako da ju dijete više ne želi sisati. Možete u njoj izbušiti rupe ili otkinuti komadić i objasniti djetetu da se potrgala i da ju morate baciti, a da novu ne možete nigdje kupiti. Imajte na umu da je ovo ipak malo opasno i da dijete može lako otrgnuti komad ‘poderane’ dude, pa postoji opasnost od gušenja. Tako da nismo skloni ovoj metodi.

7. Čitajte knjige i objasnite djetetu da se riješi dude

Ako je dijete malo starije, možete zajedno čitati prigodnu literaturu pomoću koje ćete ih psihički pripremiti na rastanak od dude. Postoje i crtići i literatura namijenjeni upravo tom problemu, a možete ih naći i na youtube-u u nedostatku boljeg rješenja.

8. Dan za veliko ‘dijete’

Ovo je važan dan kad ćete posjesti dijete i objasniti mu da je sada veliko i to potkrijepiti s mnogim zabavnim stvarima koje velika djeca rade. Naravno, velika djeca ne koriste dudu. Zatim izvedite dijete van i ‘obavite’ neke od aktivnosti za veliku djecu – idite na sladoled, na pizzu, igrajte igre za ‘velike’. Ako dijete pita za dudu, podsjetite ga da je sad veliko i da mu duda ne treba.

9. Odbrojavajte do velikog D dana

Kako biste tačku 8 učinili još uspješnijom i većom, napravite odbrojavanje do dana kada će vaše dijete ući u svijet ‘velike djece’. napravite neku vrstu velikog kalendara, može to biti i papirnata gusjenica kojoj ćete svaki dan skinuti jedan dio. Podsjetite dijete svako malo zašto odbrojavate i što ga čeka na dan D. ‘Nabrijte’ dijete, pa će kada važan dan napokon dođe, biti spremnije predati dudu jer je napokon dočekalo da postane veliko.

10. Mito i nagrada

Ako sve zakaže, podmitite ih! Roditelji se dosta libe ovog poteza, ali nevjerojatno je koliko djece je spremno biti podmićeno i odreći se dude zbog nečega. Ako niste skloni mitu, onda uvedite sustav nagrađivanja. Kažite djetetu ako se odrekne dude na određeno vrijeme, ali mora biti u pitanju barem jedna dan ili više, dobit će nagradu. I potrudite se da nagrada bude vrijedna njihove žrtve, jer ako bude bez veze, dijete neće nasjesti drugi put, ako taj sistem budete željeli iskoristiti u nekom drugom području.