Pokrenut fond za žrtve nasilja koje moraju napustiti Sigurnu kuću

Preporučujemo

Jasmina Mujezinović – izvršna direktorica FLDFDL pokrenula fond za žrtve nasilja koje moraju napustiti Sigurnu kuću.

Prepoznavši potrebu za osnaživanje i podršku, Fondacija lokalne demokratije (FDL) je pokrenula Fond pod nazivom “Zajedno smo sigurne” koji će prikupljati neophodna sredstva za obezbjeđivanje sigurnog smještaja i pokrivanje troškova života za žene i djecu, žrtve nasilja, koji moraju napustiti Sigurnu kuću.
Oko 60 posto žena i djece koji su žrtve porodičnog nasilja se vraća nasilniku jer u sigurnim kućama (skloništima za žene i djecu žrtve nasilja u porodici) mogu boraviti samo određeni period, zbog nepostojanja sistemskog rješenja u periodu tranzicije prema samostalnom životu, poslu, smještaju i sigurnom životu bez nasilja.

- -

Statistika pokazuje da se 80 posto žena koje su dobile podršku nakon napuštanja Sigurne kuće se više nikad nije vratilo nasilniku. Od osnivanja Fondacije 2000. godine do danas, u Sigurnoj kući Sarajevo je boravilo 2002 žena i djece. Nažalost, slučajevi nasilja u porodici su u porastu. U 2019. godini je povećan broj prijema žrtava (žena i djece) u Sigurnu kuću – 62 posto više u odnosu na 2018. godinu.

“Pokrećemo Fond ‘Zajedno smo sigurne’ koji ima za cilj da pomogne i podrži žrtve nasilja na njihovom putu transformacije u samostalne i stabilne pojedinke koje se brinu za sebe i svoju djecu. Kroz svoje programe, Fondacija nastoji obezbijediti neophodna sredstva za pružanje kontinuirane psihološke, sociološke i ekonomske podrške ženama i djeci žrtvama nasilja. Sa ovim Fondom uz podršku građana, i društveno-odgovornih kompanija se nadamo da ćemo im omogućiti sigurno okruženje i novi početak”, istakla je Jasmina Mujezinović, izvršna direktorica Fondacije lokalne demokratije.

Potreba za pokretanjem i postojanjem ovog Fonda se potvrđuje i sa alarmantnim podacima porasta nasilja u porodici tokom perioda uvednih mjera karantina i izolacije zbog pandemije korona virusa, te broja poziva na SOS telefon FLD-a (033 222 000) koji je trostruko porastao u aprilu u odnosu na mart i u ovom mjesecu i dalje raste. Zajedničkom podrškom i uplatom sredstava u ovaj Fond ćete podržati ljepšu, vedriju i sigurniju budućnost žena i djece koji su proživjeli nasilje.

Fondacija lokalne demokratije je lokalna nevladina organizacija koja je koja je osnovana 1996. godine i posjeduje dugogodišnje iskustvo kao nosilac i kreator pozitivnih društvenih promjena koje vode ka pravednijem i odgovornijem društvu.

- -

Primarni fokus rada organizacije je u oblasti zaštite i unapređenja ljudskih prava žrtava nasilja na osnovu spola. Fondacija socijalnim, ekonomskim i obrazovnim programima te zagovaranjem unapređenja zakonskog okvira, osnažuje žene u BiH za aktivno učešće u transformaciji BiH društva u kojem će imati ravnopravnu ulogu u javnom i privatnom životu.

Sve informacije o kampanji su dostupne na web stranici, Facebook stranici ili putem telefona +387 33 236 899. Donaciju možete izvršiti putem računa 3387302205402474 otvorenog kod UniCredit Bank dd. Sarajevo.

Izvor: Klix.ba/ Index.ba

Najnovije

Efendić: Za Dodika smo znali kakav je, ali ovi naši su se godinama lažno predstavljali

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić oglasio se večeras na svom Facebooku komentarom o mitingu koji je u režiji...