Evropa od Trumpa traži da preispita odluku o povlačenju iz WHO-a

12

Evropski čelnici pozvali su predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa da preispita svoju odluku o prekidu veza SAD-a sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) usred pandemije Covida-19 .

Trump je tu odluku objavio u petak ustvrdivši da ta UN-ova agencija nije odgovorila na dvojbe SAD-a u vezi njenog upravljanja krizom izazvanom širenjem novog koronavirusa koje je počelo iz Kine.

Glasnogovornik organizacije, među čijim osnivačima je i SAD, rekao je u subotu da WHO za sada nema komentara.

Europska komisija je bila rječitija. Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen pozvala je Trumpa da preispita odluku rekavši da samo globalna saradnja i solidarnost mogu pomoći u borbi protiv virusa.

Potrebna je globalna saradnja umjesto pojedinačnih napora, rekao je za novine njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas. On i ministar razvoja Gerd Mueller su rekli da je Trumpov potez “krivi signal u krivo vrijeme”.

Slične zabrinutosti je izrazila i švedska vlada čiji je ministar rekao da bi taj potez mogao prouzročiti znatno veći broj smrtnih slučajeva.

“Mislim da je to vrlo ozbiljno. To nosi opasnost stvaranja situacije u kojoj WHO mora smanjivati operacije pomoći siromašnim zemljama umjesto da ih širi”, rekao je švedskoj televiziji SVT Peter Eriksson, ministar za međunarodni razvoj.

Izvor:N1/Index.ba