14 godina i tri mjeseca zatvora za tuču i pucnjavu u sarajevskom klubu Podrum

144

Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu, kojim je predsjedavala Indira Jahić danas je oglasilo krivima aktere pucnjave u sarajevskom klubu Podrum Alena Bodulovića, Edina Smajića, Alena Bistrivodu, Elvira Javorovca i Enisa Kozića, te im je izreklo ukupno 14 godina i tri mjeseca zatvora.

Pojedinačno, Boduloviću je za pokušaj ubistva dosuđeno šest godina, za izazivanje opće opasnosti i nasilničko ponašanje po 12 mjeseci, dok mu je za krivično djelo držanje oružja bez dozvole dosuđena godina i po zatvora.

Smajić je za krivično djelo nasilničko ponašanje osuđen na dvije godine i tri mjeseca, a za isto krivično djelo Bistrivoda, Javorovac i Kozić dobili su po godinu zatvora.

U kaznu će im se, kako je pojasnila sutkinja Jahić, uračunati vrijeme koje su proveli u pritvoru. Boduloviću je, istom presudom, produžena mjera pritvora.

Današnjom odlukom Suda njima su faktički potvrđene izrečene kazne na koje su bili osuđeni u prvostepenom postupku. No, Vrhovni sud FBiH je nakon tog procesa uvažio žalbe odbrane i vratio postupak na ponovno suđenje.

Bodulović i drugi su osuđeni jer su 21. marta 2015. godine došli u klub Podrum u kojem su već bili Elvedin Škrijelj i Jasmin Gusinjac. Potom je došlo do tuče te je Bodulović izvadio pištolj, njime udario u glavu Gusinjca, pucao i pogodio Draška Erbeza. Bodulović je ponovo pucao i pogodio Škrijelja u grudi i stomak, te mu nanio povrede opasne po život.