2017. je bila burna godina na hrvatskoj političkoj sceni

Preporučujemo

Hrvatska je s premijerom Andrejem Plenkovićem imala više nego burnu godinu. Iako se konačno počeo slutiti ekonomski oporavak, Hrvatsku je uzdrmao pad Agrokora. Na vanjskopolitičkom polju 2017. bila je više nego izazovna godina, piše federalna.ba.

Iako su joj na čelu države iskusni diplomati, Hrvatska već dugo nije bila u tako zategnutim političkim odnosima sa svojim susjedima. Najprije je stvoren jaz sa Slovenijom, nakon što se otkrilo da se slovenska strana ponašala nekorektno oko arbitraže vezane uz razgraničenje, utječući na pojedine suce.

- -

Iako je Hrvatska istupila iz arbitraže i upozorila da neće prihvatiti nikakve odluke Suda, arbitražni postupak je uz potporu EU-a ljetos završen i Slovenija čini sve da nametne odluke.

Što se Srbije tiče, tu je stara priča. Upravo kad pomislimo da bi se odnosi između Hrvatske i Srbije mogli normalizirati, nađe se neko ko iznova potpali verbalni fitilj. Tako se susret predsjednice Grabar-Kitarović i predsjednika Vučića redovito odgađa.

Iako je Bosna i Hercegovina svakoj hrvatskoj vladi ključan vanjskopolitički prioritet, ove godine napetosti u odnosima, posebno s bošnjačkim liderima, donio je niz događaja, poput izjave hrvatske predsjednice o opasnosti od radikalnih islamista koji se nalaze u BiH, početka izgradnje Pelješkog mosta ili presude dužnosnicima Hrvatske republike Herceg-Bosne.

Unatoč primjedbama iz Sarajeva, čini se da će se most izgraditi, jer tako želi Zagreb, ali i Evropska unija, kojoj je cilj povezati svoju teritoriju i koja će financirati most. Evropski političari smatraju da se most gradi u hrvatskim teritorijalnim vodama, a brodovima za Neum osiguran je nesmetan prolaz.

- -

No, najveće posljedice na hrvatsko-bošnjačke odnose ostavit će presuda šestorci, u kojoj se navodi odgovornost Hrvatske za udruženi zločinački pothvat. Državni vrh odbacio je takvu interpretaciju povijesnih događaja, iako poštuje presude.

Posljedice kraha Agrokora osjećat će se još dugo. Lex Agrokor, zakon koji je posebno kreiran za spas sustava, omogućio je da nastavi  poslovanje, te donekle zaštiti dobavljače. Međutim, u igri su i interesi velikih ruskih i američkih kreditora. Za to vrijeme ključni čovjek, nekada najbogatiji Hrvat Ivica Todorić nalazi se u bijegu u Londonu, gdje ga štiti britansko pravosuđe od izručenja.

(Ines Sandžaktarević)

Najnovije

SBiH: Ministarstvo odbrane i Oružane snage da se pripreme za odbranu države, svi patrioti trebaju biti budni

Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) oglasila se danas saopćenjem za javnost u kojem "poziva Ministarstvo odbrane i Oružane...