Borac Armije RBiH proveo osam mjeseci u srbijanskim kazamatima zbog objave na Facebooku o Aleksandru Vučiću!

Preporučujemo

„Vučiću, kakav je pogled sa jevrejskoj groblja“, i „Vučiću, pazi snajper“ objavio je Erkin Dacić, bivši borac Armije RBiH na svom Facebook profilu 7. i 8. septembra prošle godine, s namjernom da podsjeti na ratnu ulogu srbijanskog predsjednika u BiH i Sarajevu.

Zapravo, Dacić je objavio fotografije sa protesta u Sarajevu na kojima su nošeni takvi transparenti. No, kako je ispričao ekskluzivno za Nezavisni istraživački centar NICK ta ga je objava na društvenoj mreži koštala čak osam mjeseci zatvora u Beogradu!

- -

Uhapšen je u Novom Pazaru, gdje živi te optužen da je prijetio srbijanskom predsjedniku. O ovom slučaju, u Srbiji se šuti, a Dacić kaže da je nakon “dobronamjernih savjeta advokata na koncu potpisao priznanje”.U zatvoru je proveo osam mjeseci, a kako je kazao u razgovoru za nick.ba, ne smatra da je uradio bilo šta kažnjivo, jer je, kako on tvrdi, samo prenosio tuđe riječi.

“Stavio sam na svoj profil sliku kojom Sarajlije podsjećaju Vučića na njegov angažman u ratu kod Sarajeva. I druga slika, koja je “osjetljivija”, također podsjeća na snajperisanje po gradu tokom kojeg je ubijeno nekoliko hiljada civila. Najbitnije je da sam te dvije “sporne” objave, zapravo, prenio s drugih profila. Faktički, radio sam novinarski posao, prenio sam vijest. Čak sam svojim komentarom koji sam dodao uz objave objasnio da građani Sarajeva podsjećaju Vučića na njegovu prošlost” – kaže Dacić.

Njegov pakao počinje u novopazarskom zatvoru gdje mu Osnovni sud određuje pritvor od dva mjeseca za suprostavljanje policiji pri hapšenju. Nezvanično, Dacić je optužen da je prilikom hapšenja udario jednog policajca.Nakon dva mjeseca biva prebačen u centralni zatvor u Beogradu. Protiv njega su pokrenuta dva sudska procesa. Zbog dugotrajnog pritvora štrajkova je i glađu, ali beogradska javnost o svemu je šutjela.

- -

“Tad su napravili veliki apsurd. Prebacili su me u Beograd, a pozive za suđenja su mi slali u Novi Pazar. Tek nakon četiri mjeseca u pritvoru počelo suđenje. Na nagovor advokatice, koja mi je kazala da se „vrši strahovit pritisak na pravosuđe“ potpisao sam sporazum o prizanju krivnje, iako sam se ranije izjašnjavao da nisam kriv. Osuđen sam na osam mjeseci” – ispričao nam je Dacić.

Ističe da je za vrijeme procesa pokušao pronaći podršku u brojnim nevladinim organizacijama, ali da od njih nije bilo razumijevanja za njegov slučaj.

Nakon svega što je prošao, Dacić najavljuje pokušaj da pravnim putem ispravi nepravdu zbog koje je osuđen.

– Moram prvo razmisliti kome, kada, na koji način… jer sam se mnogo razočarao: od tolikih organizacija za ljudska prava, domaćih i stranih, niko nije došao da me posjeti, čak ni kada sam objavio štrajk glađu u zatvoru – ističe Dacić.

(Index.ba)

Najnovije

Dunović: Trojka je kapitulirala, država nije njeno vlasništvo da bi je prodavala

Zastupnik DF u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Milan Dunović oglasio se povodom održanog sastanka vladajućih stranaka...