Odbijen Mladićev zahtjev za kažnjavanje haškog medicinskog osoblja

28

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) odbio je zahtjev Odbrane bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića da se protiv medicinskog osoblja u haškoj pritvorskoj jedinici pokrene postupak za nepoštivanje suda, piše Birn.

Predsjednik MMKS-a Theodor Meron odbio je zahtjev Mladićeve Odbrane da se pokrene postupak za nepoštivanje suda protiv osoba koje su zadužene za zdravstvenu njegu u pritvorskoj jedinici Ujedinjenih nacija u Scheveningenu.

“S obzirom da podnesci Mladićeve Odbrane kojima se izražava nezadovoljstvo medicinskom njegom u pritvorskoj jedinici ne pokazuju da je medicinsko osoblje svjesno i namjerno ometalo pravdu, zaključujem da Mladićeva Odbrana nije pokazala da postoji sumnja da su krivi za nepoštivanje suda”, stoji u odluci.

Mladićeva Odbrana tražila je da se pokrene postupak protiv doktora Paulusa Falkea, šefa medicinskog osoblja pritvorske jedinice, i drugog medicinskog osoblja, navodeći da su oni krivi za pogoršanje zdravstvenog stanja optuženog.

Advokati bivšeg komandanta VRS-a su više puta tražili odgađanje presude, kažnjavanje ljekara te puštanje Mladića na slobodu, insistirajući na tome da mu je zdravstveno stanje pogoršano, da ne dobiva adekvatnu njegu u pritvoru i da mu je potrebna hospitalizacija.

Tribunal je Mladića u novembru prošle godine osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Mladić je oslobođen optužbe za genocid u još šest bosanskohercegovačkih općina.

Žalbe na tu presudu najavili su i Odbrana i haški tužioci.

Mladić je u pritvoru u Haagu od kraja maja 2011. godine, kada je uhapšen u Srbiji.

Vezani članci

Karadžić opet šokira svijet: Muslimani su sami seb... Za rat u Bosni i Hercegovini krivi su svi osim Srba, ustvrdio je u ponedjeljak bivši lider bosanskih Srba Radovan Karadžić obrazlažući na taj način pr...
Hag: Počinje žalbeni pretres u predmetu protiv Rad... Žalbeni pretres u predmetu protiv Radovana Karadžića počinje danas pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove, objavila je N1. Žalbe...
IGK o najavi Haškog tužilaštva: Mladić treba biti ... Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) pozdravlja najavu Tužilaštva međunarodnog krivičnog suda u Hagu da Ratko Mladić bude osuđen i za genoci...
Nema pisanih dokaza o povezanosti paravojski u BiH... Odbrana Jovice Stanišića tvrdila je jučer pred Sudom u Haagu, da vojni vještak optužbe Reynaud Theunens nije predočio nijedan pisani dokaz da su srpsk...