Odbijen Mladićev zahtjev za kažnjavanje haškog medicinskog osoblja

8

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) odbio je zahtjev Odbrane bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića da se protiv medicinskog osoblja u haškoj pritvorskoj jedinici pokrene postupak za nepoštivanje suda, piše Birn.

Predsjednik MMKS-a Theodor Meron odbio je zahtjev Mladićeve Odbrane da se pokrene postupak za nepoštivanje suda protiv osoba koje su zadužene za zdravstvenu njegu u pritvorskoj jedinici Ujedinjenih nacija u Scheveningenu.

“S obzirom da podnesci Mladićeve Odbrane kojima se izražava nezadovoljstvo medicinskom njegom u pritvorskoj jedinici ne pokazuju da je medicinsko osoblje svjesno i namjerno ometalo pravdu, zaključujem da Mladićeva Odbrana nije pokazala da postoji sumnja da su krivi za nepoštivanje suda”, stoji u odluci.

Mladićeva Odbrana tražila je da se pokrene postupak protiv doktora Paulusa Falkea, šefa medicinskog osoblja pritvorske jedinice, i drugog medicinskog osoblja, navodeći da su oni krivi za pogoršanje zdravstvenog stanja optuženog.

Advokati bivšeg komandanta VRS-a su više puta tražili odgađanje presude, kažnjavanje ljekara te puštanje Mladića na slobodu, insistirajući na tome da mu je zdravstveno stanje pogoršano, da ne dobiva adekvatnu njegu u pritvoru i da mu je potrebna hospitalizacija.

Tribunal je Mladića u novembru prošle godine osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Mladić je oslobođen optužbe za genocid u još šest bosanskohercegovačkih općina.

Žalbe na tu presudu najavili su i Odbrana i haški tužioci.

Mladić je u pritvoru u Haagu od kraja maja 2011. godine, kada je uhapšen u Srbiji.

Vezani članci

Karadžić opet šokira svijet: Muslimani su sami seb... Za rat u Bosni i Hercegovini krivi su svi osim Srba, ustvrdio je u ponedjeljak bivši lider bosanskih Srba Radovan Karadžić obrazlažući na taj način pr...
Hag: Počinje žalbeni pretres u predmetu protiv Rad... Žalbeni pretres u predmetu protiv Radovana Karadžića počinje danas pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove, objavila je N1. Žalbe...
U saobraćajnoj nesreći kod Olova stradao mladić iz... Muškarac inicijala Z.E. rođen 1998. godine u Sarajevu smrtno je stradao u saobraćajnoj nesreći koja se rano jutros dogodila u blizini Olova, potvrđeno...
IGK o najavi Haškog tužilaštva: Mladić treba biti ... Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) pozdravlja najavu Tužilaštva međunarodnog krivičnog suda u Hagu da Ratko Mladić bude osuđen i za genoci...