Odbijen Mladićev zahtjev za kažnjavanje haškog medicinskog osoblja

Preporučujemo

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) odbio je zahtjev Odbrane bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića da se protiv medicinskog osoblja u haškoj pritvorskoj jedinici pokrene postupak za nepoštivanje suda, piše Birn.

Predsjednik MMKS-a Theodor Meron odbio je zahtjev Mladićeve Odbrane da se pokrene postupak za nepoštivanje suda protiv osoba koje su zadužene za zdravstvenu njegu u pritvorskoj jedinici Ujedinjenih nacija u Scheveningenu.

- -

“S obzirom da podnesci Mladićeve Odbrane kojima se izražava nezadovoljstvo medicinskom njegom u pritvorskoj jedinici ne pokazuju da je medicinsko osoblje svjesno i namjerno ometalo pravdu, zaključujem da Mladićeva Odbrana nije pokazala da postoji sumnja da su krivi za nepoštivanje suda”, stoji u odluci.

Mladićeva Odbrana tražila je da se pokrene postupak protiv doktora Paulusa Falkea, šefa medicinskog osoblja pritvorske jedinice, i drugog medicinskog osoblja, navodeći da su oni krivi za pogoršanje zdravstvenog stanja optuženog.

Advokati bivšeg komandanta VRS-a su više puta tražili odgađanje presude, kažnjavanje ljekara te puštanje Mladića na slobodu, insistirajući na tome da mu je zdravstveno stanje pogoršano, da ne dobiva adekvatnu njegu u pritvoru i da mu je potrebna hospitalizacija.

Tribunal je Mladića u novembru prošle godine osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

- -

Mladić je oslobođen optužbe za genocid u još šest bosanskohercegovačkih općina.

Žalbe na tu presudu najavili su i Odbrana i haški tužioci.

Mladić je u pritvoru u Haagu od kraja maja 2011. godine, kada je uhapšen u Srbiji.

Najnovije

Dodikovi zaključci: Poništiti Schmidtove odluke, razvlastiti CiK, istjerati ambasadore…ili raskidamo partnerstvo s Trojkom

  Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik, danas je na posebnoj sjednici Narodne skuštine RS-a predložio niz zaključaka. U nastavku donosimo...