FOTO 324 dana do početka EYOF-a: Sarajevo i Istočno Sarajevo će biti spremni

129
Foto: Index.ba

U hotelu Hills na Ilidži danas je održana pres-konferencija povodom 324 dana do početka Evropskog zimskog festivala mladih (EYOF), koji će u organizaciji Sarajeva i Istočnog Sarajeva, te Olimpijskog komiteta BiH biti održan u februaru 2019.

Na konferenciji su govorili zamjenik ministra civilnih poslova BiH Suad Džafić, direktor EYOF-a Senahid Godinjak, predjedavajući Olimpijskog komiteta BiH Siniša Kisić, predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Igor Gavrić, zamjenik direktora firme EYOF 2019.

Kako je rečeno, Sarajevo i Istočno Sarajevo spremno će dočekati sportiste iz više od 43 zemlje, iako je ostalo još dosta posla da se uradi, prije svega kada je u pitanju infrastruktura.

Od do sada realizovanih aktivnosti izdvajaju se posjete Koordinacione komisije Evropskog olimpijskog komiteta, Generalna skupština EOK-a, infrastrukturalni radovi – adaptacija borilišta na Jahorini i Bjelašnici, karling kao osmi sport na programu EYOF 2019, nabavka neophodne opreme (mjerne garniture, startne kapije, mreže za ograde, starto-ciljni prostor, mašina za injektiranje, mašine za označavanje staza), testna takmičenja, urađen progress report i Master plan, pokrenuta web stranica…

Senahid Godinjak prezentirao je informacije o tome šta je urađeno od marta 2017. do marta 2018. godine. Kako je rekao, 324 dana do početka festivala je brojka koja nas polako uozbiljuje, jer nema previše vremena. Finansijska sredstva koje će institucije BiH izdvojiti za organizaciju EYOF-a iznose 4.700.000 KM.

“Najznačajnije što je obilježilo taj period su tri posjete Koordinacione komisije Evropskog olimpijskog komiteta tokom 2017. godine, posjeta Evropskim festivalima u Erzurumu u februaru i Gyoru u julu. Tako da smo tu kao posmatrači pratili sve ono što su oni pripremili i bilježili šta moramo predvidjeti kako bi u Sarajevu i Istočnom Sarajevu sve bilo kako treba”, rekao je Godinjak.

“Kada su u pitanju finansijska sredstva u 2018, Vijeće ministara BiH će kroz Ministarstvo civilnih poslova i grant koji je odobren, povući ćemo milion KM, Federacija BiH je planirana sa 750.000 KM, od čega je jedna tranša od 300.000 već uplaćena, Vlada RS milion KM, Kanton Sarajevo 880.000  KM, Grad Sarajevo 500.000, Grad Istočno Sarajevo 100.000. Sredstva od Evropskog olimpijskog komiteta iznose 250.000 KM, a oko 200.000 se već nalazi na računu OK BiH, i manja količina novca planirana je od sponzora i ostalih prihoda u iznosu od oko 200.00 KM”, rekao je Godinjak.

Vlada RS je za 2017. godinu se obavezala da će u iznosu od 2.500.000 KM podržati infrastrukturne radove u Istočnom Sarajevu, prije svega na objektima za biatlon, u dvoranama za karling i brzo klizanje na pomoćnom stadionu Slavija, što bi prema procjenama trebalo biti dovoljno.

Vlada KS je već realizirala 1.700.000 KM, dok će preostalih 300.000 KM uplatiti za manje  infrastrukturne zahvate. Sredstva će biti prebačena firmama ZOI ’84 i Centru Skenderija.

Što se tiče stanja borilišta na kojima će se odvijati takmičenja, na Jahorini i Bjelašnici obavljeni su značajni radovi na poboljšanju uslova za održavanje sportskih takmičenja.

“Napravljeni su svi projekti kada su u pitanju preostali radovi, tako da tačno znamo šta na kojem boriliištu treba uraditi, koliko to košta i uvjereni smo da imamo dovoljno podloge u operalizaciji onoga što se zove i raspisivanje tendera i izvođenje radova”, dodao je Godinjak, koji je na kraju dodao da je ljudski faktor jedan od najvažnijih resursa u organizaciji EYOF-a te da se na tome mora položiti ispit iz zrelosti i organizacije.

Što se tiče Ministarstva civilnih poslova, oni su svoj dio posla uveliko završili. Džafić je rekao da su obezbijeđena sredstva i izvršena koordinacija sa Međunarodnim olimpijskim komitetom.

“1.900.000 KM se planira izdvojiti iz Vijeća ministara i Ministarstva civilnih poslova BiH. U ovoj godini ćemo u skladu sa planom i Memorandumom koji je potpisan sa gradovima organizatorima izvršiti te transakcije. Novac je obezbijeđen i nadam se da će i druge institucije izvršiti svoje finansijske obaveze, jer nećemo biti u mogućnosti ispuniti sve obaveze ukoliko svaki segment ne bude pokriven na adekvatan način”, rekao je Džafić, dodavši da će se na kraju uvidjeti značaj ovakvog takmičenja za BiH.

Danonoćan rad

Predsjednik OK BiH Siniša Kisić izrazio je zadovoljstvo što se ovom događaju, za kojeg smatra da je najveći sportski događaj poslije Olimpijade u Sarajevu 1984. godine, posvećuje velika pažnja.

“Simbolično, događaj pada 35 godina od Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, i namjera nam je da ponovo probudimo olimpijski duh, bez obzira što se radi o Olimpijadi mladih sportista Evrope. Već 43 zemlje potvrdili su učešće, a koliko imamo infomacije broj zemalja učesnica će biti nešto veći. To je dokaz da je BiH u sportskom smislu dio Evrope, te da se dobro približila evropskim standardima”, rekao je Kisić.

“Uvjeren sam da će se poslije ovakvih prezentacija, na kojima ćemo insistirati da ih bude više u narednom periodu,  i Organizacioni odbor koji je donosilac svih odluka veoma brzo sastati, i plediramo da svi organi EYOF-a rade danonoćno, jer se bez toga se neće moći za preostalo vrijeme udovoljiti svim standardima i zahtjevima, bez obzira na finansijsku pomoć. Olimpijski komitet će uvijek davati podršku EYOF-u, sa ciljem da se festival organizuje na najbolji način, te da budemo dobri domaćini”, rekao je Kisić.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva rekao je da se stvari odvijaju u dobrom smjeru, iako prije šest godina, kada su partnerski ušli u saradnju sa Istočnim Sarajevom, nisu znali šta ih očekuje.

“Partnerski smo ušli sa Istočnim Sarajevom u ovaj projekat prije šest godina, ali na početku nismo znali šta nas očekuje. Uspostavom nove administracije i promjenama i firmi EYOF uspostavili smo novi menadžment, i stvari su se otkotrljale u pravom smjeru. Finansijski stojimo iza projekta u punom kapacitetu, odvajamo iz budžeta svake godine pola miliona KM, a ako zatreba izdvajat ćemo još više. Nastojimo do početka EYOF-a obnoviti Olimpijski muzej i žičaru, koju ćemo pustiti u rad na Dan grada Sarajeva. Gradsko vijeće daje punu podršku EYOF-u”, rekao je Gavrić.

EYOF (European Youth Olympic Festival) predstavlja najveći sportski olimpijski festival za mlade sportiste između 14 i 18 godina u Evropi. EYOF 2019. uključuje osam sportova: alpsko skijanje, biatlon, nordijsko skijanje, snowboard, umjetničko klizanje, brzo klizanje, hokej, karling.

(Mirza Islamović)