Na Kovačima obilježen Dan šehida: Sjećati se najboljih bosanskih sinova

Preporučujemo

Učenjem Fatihe, Jasina te polaganjem cvijeća i vijenaca, drugog dana Ramazanskog bajrama na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu obilježen je Dan šehida, javlja Anadolu Agency (AA).

Programu je prisustvovao reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović i najviši predstavnici državnih institucija, kao i porodice šehida. Među prisutnima je bio i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

- -

Članovi delegacija su položili cvijeće i na mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića.

“Danas djeca obilaze mezare svojih očeva, koje nisu ni upamtili. Posjetom šehitlucima prisjećamo se naših nevino ubijenih majki i očeva, braće i sestara. Šehidska mezarja opominju na istinu, ponos, hrabrost i neuništivnost bosanskog naroda i zemlje BiH”, poručili su okupljeni.

O važnosti današnjeg obilježavanja govorio je i glavni imam Oružanih snaga BiH Nesib Hadžić.

“Moramo njegovati sjećanje, imati, jeste tužan, ali pozitivan narativ, kako bi generacije koje dolaze poslije, uzimale pouku iz onoga što se desilo u periodu 1992-1995. Ovo šehidsko mezarje na Kovačima i sva druga mezarja, treba da nas podsjećaju na činjenicu da se zlo može desiti u momentu kada to najmanje očekujete i zato trebamo sa svih šehidskih mezarja poslati poruku da ćemo se mi sjećati naših najboljih sinova, naših šehida”, poručio je Hadžić.

Najnovije

Načelnik Sokoca priznao: Pozvan sam iz banke na razgovor i prošle sedmice je moj račun ugašen…

-Srpska demokratska stranka preživjela je mnoge krize u proteklom periodu pa će i ove najnovije udare o pitanju gašenja...