Na današnji dan

Preporučujemo

863. – Ćiril i Metod su počeli širiti kršćanstvo po Velikomoravskoj kneževini.

1413. – Bitka kod sela Čamorlu: Mehmed I, uz pomoć pomoćnih odreda iz Srbije, Bosne i Ugarske, potukao svog brata Musu i nametnuo se za jedinog vladara čitavog Osmanskog carstva čime je završen rat oko prijestola među sinovima Bajazita I.

- -

1596. – Engleski pomorci opustošili su špansku obalu i opljačkali Kadis, pomorsku luku koja je otkrićem Amerike dobila prvorazredan značaj.

1687. – Engleski fizičar Isak Njutn (engl. Sir Isaac Newton) napisao je “Matematički principi prirodne filozofije” (engl. “Philosophiae naturalis principia mathematica”), gdje je iznio teoriju gravitacije i tri osnovna zakona kretanja.

1811. – Venecuela je postala prva južnoamerička država koja je proglasila nezavisnost od Španije.

1830. – U pohodu na Alžir Francuzi su zauzeli grad Alžir. Alžir je ostao pod francuskom upravom do 1962, kada je ta sjevernoafrička zemlja stekla nezavisnost.

- -

 

1865. – Vilijam But osnovao je u Londonu „Hrišćansku misiju“ koja je kasnije dobila naziv „Vojska spasa“ i bavila se uglavnom humanitarnim radom. Bila je vrlo aktivna u periodu poslije Drugog svjetskog rata.

1932. – U Portugalu je premijer postao Antonio de Oliveira Salazar, koji je 1933. zaveo profašističku diktaturu, okončanu tek 1974, četiri godine poslije njegove smrti.

1943. – Njemačkom ofanzivom iz pravca Orela i Harkova na sovjetske položaje počela je Kursko-orelska bitka, jedna od najvećih bitaka u Drugom svjetskom ratu.

1975. – Američki teniser Artur Robert Eš Džunior (engl. Arthur Robert Ashe, Jr) postao je prvi crnac pobjednik turnira u Vimbldonu.

1980. – Švedski teniser Bjern Borg (šved. Björn Borg) pobjedio je peti put uzastopno na turniru u Vimbldonu.

1994. – Palestinski vođa Jaser Arafat, koji je doputovao na Zapadnu obalu nakon 27 godina izbeglištva, najavio je stvaranje države Palestine na teritoriji pod palestinskom samoupravom, sa glavnim gradom u istočnom Jerusalimu.

1996. – Ovca Doli (engl. Dolly) je postala prvi sisar kloniran iz odrasle ćelije.

2001. – Henelore Kol, supruga bivšeg nemačkog kancelara Helmuta Kola izvršila je samoubistvo. Ona je dugo godina bolovala od rijetke bolesti koja je izazvala alergiju na svetlo.

Najnovije

Veliki dio Sarajeva cijeli dan bez vode, radovi neće biti gotovi do jutarnjih sati

Dijelovi Sarajeva od jutros su bez vode zbog izvođenja radova na uvezivanju dijela rekonstruisanog potisnog cjevovoda DN 700 za...