Na današnji dan

9

863. – Ćiril i Metod su počeli širiti kršćanstvo po Velikomoravskoj kneževini.

1413. – Bitka kod sela Čamorlu: Mehmed I, uz pomoć pomoćnih odreda iz Srbije, Bosne i Ugarske, potukao svog brata Musu i nametnuo se za jedinog vladara čitavog Osmanskog carstva čime je završen rat oko prijestola među sinovima Bajazita I.

1596. – Engleski pomorci opustošili su špansku obalu i opljačkali Kadis, pomorsku luku koja je otkrićem Amerike dobila prvorazredan značaj.

1687. – Engleski fizičar Isak Njutn (engl. Sir Isaac Newton) napisao je “Matematički principi prirodne filozofije” (engl. “Philosophiae naturalis principia mathematica”), gdje je iznio teoriju gravitacije i tri osnovna zakona kretanja.

1811. – Venecuela je postala prva južnoamerička država koja je proglasila nezavisnost od Španije.

1830. – U pohodu na Alžir Francuzi su zauzeli grad Alžir. Alžir je ostao pod francuskom upravom do 1962, kada je ta sjevernoafrička zemlja stekla nezavisnost.

 

1865. – Vilijam But osnovao je u Londonu „Hrišćansku misiju“ koja je kasnije dobila naziv „Vojska spasa“ i bavila se uglavnom humanitarnim radom. Bila je vrlo aktivna u periodu poslije Drugog svjetskog rata.

1932. – U Portugalu je premijer postao Antonio de Oliveira Salazar, koji je 1933. zaveo profašističku diktaturu, okončanu tek 1974, četiri godine poslije njegove smrti.

1943. – Njemačkom ofanzivom iz pravca Orela i Harkova na sovjetske položaje počela je Kursko-orelska bitka, jedna od najvećih bitaka u Drugom svjetskom ratu.

1975. – Američki teniser Artur Robert Eš Džunior (engl. Arthur Robert Ashe, Jr) postao je prvi crnac pobjednik turnira u Vimbldonu.

1980. – Švedski teniser Bjern Borg (šved. Björn Borg) pobjedio je peti put uzastopno na turniru u Vimbldonu.

1994. – Palestinski vođa Jaser Arafat, koji je doputovao na Zapadnu obalu nakon 27 godina izbeglištva, najavio je stvaranje države Palestine na teritoriji pod palestinskom samoupravom, sa glavnim gradom u istočnom Jerusalimu.

1996. – Ovca Doli (engl. Dolly) je postala prvi sisar kloniran iz odrasle ćelije.

2001. – Henelore Kol, supruga bivšeg nemačkog kancelara Helmuta Kola izvršila je samoubistvo. Ona je dugo godina bolovala od rijetke bolesti koja je izazvala alergiju na svetlo.