Džaferović prisustvovao otvorenju Spomen obilježja u Žepi

Preporučujemo

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović prisustvovao je danas otvorenju Spomen obilježja u Žepi i obilježavanju 24. godišnjice od pada zaštićene zone Ujedinjenih nacija Žepe.

Događaju su prisustvovali i reis-ul-ulema IZ Husein ef. Kavazović, predstavnici porodica žrtava, te niz drugih delegacija, koji su se danas zajedno sa povratnicima i raseljenim Žepljacima, koji su se danas okupili u Žepi, obilježili ovu godišnjicu.

- -

Šefik Džaferović istakao je kako je Žepa u kolektivnom sjećanju simbol stradanja, ali i simbol otpora. Od samog početka agresije, narod ovog kraja se herojski suprotstavljao i odupirao žestokim nasrtajima agresorske armade, tokom cijele tri godine opsade.

-Tačno na ovaj dan, 27. jula 1995. više nije bilo nijednog Bošnjaka u Žepi. Odredi smrti Ratka Mladića tog su dana krenuli u sistemsku pljačku i uništavanje bošnjačkih kuća, a na kraju su srušili i džamiju. Željeli su da zatru tragove našeg postojanja na ovom području, u našem Podrinju, što je bio jedan od ciljeva velikosrpske agresije na Bosni i Hercegovinu-rekao je Džaferović.

Naglasio je da su obnovljene kuće i povratnička zajednica u Žepi svjedoci da agresor, iako se služio najstrašnijim zločinima, ipak nije uspio, te je dodao kako su zločinci sanjali o tome da ne bude Bosne i Hercegovine, a ona je ipak opstala i ojačala.

-Naš cilj je bio i ostao – cjelovita i demokratska država Bosna i Hercegovina, članica Evropske unije i NATO saveza. I nemam nikakve sumnje da ćemo taj cilj, predanim radom ispuniti. Ali naš razvoj neće se mjeriti samo rezultatima koje  uspijemo ostvariti u oblasti ekonomije ili kroz velike projekte izgradnje. Naš uspjeh prvenstveno će se mjeriti time i ovisiti o tome kako nam žive ljude u rubnim, povratničkim mjestima, koja se najudaljenija od centara. To moramo imati na umu svaki dan, i predano i iskreno raditi, kako bismo osigurali mirnu i prosperitetnu budućnost državi i novim generacijama- zaključio je Džaferović na kraju svog govora u Žepi.

- -

Najnovije

Na tržištu BiH: Toksini pronađeni u raženom brašnu porijeklom iz Litve

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje obaviještena...