Hrvačić: Stvarni razlozi razrješenja dužnosti članova Programskog savjeta TVSA

Preporučujemo

Bivši predsjednik Nadzornog odbora JP Televizija Kantona Sarajevo (TVSA) Hajrudin Hrvačić oglasio se saopćenjem za javnost povodom razrješenja dužnosti članova Programskog savjeta TVSA. Saopćenje prenosimo u cijelosti.

– Obavještavam javnost da je Nadzorni odbor (NO) JP Televizija Kantona Sarajevo (TVSA) na jednoj od posljednjih sjednica razriješio dužnosti  članove Programskog savjeta TVSA na čelu sa prof. dr. Sanjinom Kodrićem. Iako je bivši NO, kojim je predsjedavala moja malenkost, 5. juna 2018. godine produžio mandat Programskom savjetu, novi NO TVSA je odlučio povući ovakav potez. Dužnost mi je zbog javnosti, a posebno zbog žrtava genocida, objasniti stvarne razloge za ovo djelovanje novog NO TVSA.

- -

Potrebno je znati da je Programski savjet 30. jula 2019. održao sjednicu i „najoštrije osudio emitiranje filma „Tužilac, branilac, otac i sin“ u programu TVSA dana 11. jula 2019. godine, na godišnjicu obilježavanja genocida koji su snage Vojske i policije RS počinile 1995. godine u Srebrenici“. Upravo je ovaj potez bio razlog za njihovu smjenu. Poseban grijeh, u očima aktuelnog NO i v.d. predsjednika  gosp. Vlastimira Mijovića, je to što je u ovom saopštenju Programski savjet direktno pozvao na odgovornost zbog „emitiranja ovog filma (koji) predstavlja i direktnu uvredu za sve žrtve genocida i njihove porodice, kao i sve druge žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu“. Obzirom da je film „ubačen“ u programsku shemu bez znanja i saglasnosti odgovorne urednice gđe Amele Hubjer-Hatić, a prije stupanja na dužnost direktora programa i produkcije gosp. Harisa Dučića, Programski savjet je tražio utvrđivanje odgovornosti. A odgovorna osoba za ovo besramno negiranje istine o velikosrpskim zločinima je v.d. direktorica gđa. Kristina Ljevak. Ona, koja je u praskozorje rata izdala Sarajevo i utočište našla u RS-u kod Radovana Karadžića, a 2007. za tu genocidnu tvorevinu rekla da je država, agresivno brani svoje katastrofalne poteze i odbija da se izvine čak i Udruženju „Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa“, Udruženju žrtava i svjedoka genocida i boračkim udruženjima. Umjesto toga, podlo je pokušala film staviti na teret (i) Islamskoj zajednici u BiH. TVSA već sada trpi štetu u vidu neformalnog, ali prisutnog odbijanja saradnje IZ u BiH sa TVSA (čitaj: sa gđom Ljevak). NO i g. Mijović se nisu angažirali na utvrđivanju odgovornosti za velikosrpski film, niti za sukobljavanje sa udruženjima žrtava, udruženjima boraca, IZ u BiH, ali je uslijedila odmazda u vidu smjene Programskog savjeta.

Navodno obrazloženje NO i gosp. Mijovića da prilikom produžetka mandata članovima Programskog savjeta nije provedena konkursna procedura, ništavno je jer to nije potrebno prilikom njihovog reizbora. Angažiranje u ovom tijelu nije nikakvo zapošljavanje. U prirodi stvari Programski savjet ima karaker savjetodavnog tijela. U Statutu TVSA ne stoji da preduzeće „zapošljava“ već „obrazuje“ Programski savjet.

Osim eliminiranja Programskog savjeta i prof. dr. Kodrića, jer su se usudili pitati otkuda velikosrpska propaganda u programu TVSA, gosp. Mijović je na još jedan način zaštitio gđu Ljevak. Iako je na prethodnom konkursu konstatirano da ona ne zadovoljava propisane uslove da bude direktorica TVSA, gosp. Mijović ne želi ponoviti konkurs za tu poziciju jer hoće, po svaku cijenu, da gđa Ljevak bude na čelu ovog medija iako za to nema uslove i kompetencije.

Sada imamo činjenice kojima se, bez ozbira što su šokantne i bolne za gledatelje TVSA i žrtve agresije, mora pogledati u oči. NO TVSA, gosp. Mijović i politike koje iza njih stoje, u želji da zadrže nekompetentnu gđu Ljevak na čelu ovog medija, zaobilaze propisane procedure a istovremeno zanemaruju povrijeđene osjećaje majki Srebrenice i svih žrtava i svjedoka genocida. Umjesto gđu Ljevak zbog groznog filma, ali i ostalih postupaka i nedostataka, kažnjavaju žrtvu opkoljenog Sarajeva (dvostruka porodična tragedija), eminentnog profesora g. Kodrića i njegove kolege jer su se usudili reagovati i braniti istinu o genocidu i tražiti odgovornost za njegovu relativizaciju u programu TVSA. Ovaj narod, među njima i građani Kantona Sarajevo, nisu zaslužili da svjedoče revanšizmu prema pobornicima istine o agresiji i genocidu. Gosp. Mijoviću i gđo Ljevak, bez obzira što ste ratnu tragediju BiH i Sarajeva gledali iz Moskve i tzv. Srpskog Sarajeva, trebate imati više suosjećanja proisteklim vrijednostima i činjenicama iz tog perioda.-

- -

Hajrudin Hrvačić, bivši predsjednik Nadzornog odbora TVSA

Najnovije

Veliki dio Sarajeva cijeli dan bez vode, radovi neće biti gotovi do jutarnjih sati

Dijelovi Sarajeva od jutros su bez vode zbog izvođenja radova na uvezivanju dijela rekonstruisanog potisnog cjevovoda DN 700 za...