Afera “Kasa”: Krautblatt i Juretić ostaju iza rešetaka, ugostiteljima mjere zabrane

95

Općinski sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor Olegu Krautblattu i Ines Juretić, osumnjičenima za utaju poreza i računarske prevare u predmetu “Kasa”, potvrdila je za Faktor Amra Hodžić, glasnogovornica Općinskog suda u Sarajevu.

Sud je prihvatio prijedlog Tužilaštva KS te im odredio pritvor zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli pobjeći, utjecati na svjedoke, prikriti dokaze i ponoviti  ili dovršiti započeto krivično djelo.

Prema ostalim osumnjičenim u ovom predmetu – Nedžadu Rašidagiću, vlasniku Metropolisa,  Edinu Vreti,  vlasniku restorana Kibe Mahala, Željku Ljubasu, vlasniku Luke, Nejri Ibrović, vlasnici Montane, te Šaćiru Čediću vlasniku Vatre, određene su mjere zabrane koje podrazumijevaju zabranu upravljanja poslovanjem, sastajanja s osumnjičenim, svjedocima, odnosno konobarima i zabranu prilaska objektima.

Kraublatt i Juretić, bivši direktor i sadašnja direktorica fimre “Inspirit”, koja je ovlaštena za servisiranje fiskalnih kasa, sumnjiče se da su kreirali i sarajevskim ugostiteljima prodavali posebne softvere kao što su “Star cafe” koji je kasnije preimenovan u “Inspirit Gastro” te “Gandalf”, a koji su ugostiteljima omogućavali da utaje porez.

Prvim programom su korisnici mogli da dugim klikom miša umjesto fiskalnog računa izdaju zamjenski račun koji se ne registruje u fiskalnom sistemu. Drugim programom Gandalf, koji su vlasnici kafića dobili na USB stiku, mogli su da brišu historiju korištenja sistema Inspirit Gastro, tako da bi se izbrisali tragovi koji nisu na fiskalnom računu. Tako, u slučaju inspekcijske kontrole sve bi bilo uredu.

Tim programima svojim korisnicima su rukovodioci firme Inspirit omogućili da ne prikazuju sav promet, nego su po svom nahođenju mogli odabrati koliko žele platiti poreza na izdate usluge i robu.