AFERA SELEFIJE Sigurnosno-obavještajna agencija Hrvatske traži službeno očitovanje OSA-e

122
Foto: Faktor

Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) Repubike Hrvatske se oglasila u vezi s navodima da su hrvatski obavještajci vrbovali selefije u BiH da dostavljaju oružje u svoje mesdžide.

SOA u svom reagiranju navodi:

-Kao neistinite i zlonamjerne odbacujemo navode da je SOA pokušala angažirati pripadnike selefijskog pokreta da prenose oružje i eksploziv u Bosni i Hercegovini, čime se ujedno i Republika Hrvatska optužuje za potpomaganje terorizma.

Borba protiv terorizma je prioritet rada SOA-e i sve zadaće u suzbijanju terorizma provodimo profesionalno i odgovorno u cilju zaštite Republike Hrvatske, naših saveznika u EU i NATO-u, kao i cijele Evrope.

Smatramo da svaka politička instrumentalizacija suzbijanja terorizma i sigurnosno-obavještajnog aparata BiH predstavlja ozbiljan rizik za sigurnost Republike Hrvatske, EU-a i NATO-a, a posebice same BiH.

Stoga smo od bosanskohercegovačke sigurnosno-obavještajne službe OSA-e zatražili službeno očitovanje o ovim neistinitim navodima, a o njima ćemo izvijestiti i naše međunarodne partnere – navodi se u reagiranju koje prenosi N1. 

Podsjetimo, direktori OSA-e i SOA-e, Osman Mehmedagić i Daniel Markić, sastali su se u Sarajevu u septembru 2017. godine, a na tom sastanku je bilo riječi o tvrdnjama predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović da se u BiH nalazi 10.000 ekstremista.