Ahmeti: Rijedak slučaj da se slažem s Vučićem, ne očekujem ništa posebno

32

Kopredsjedavajući prištinskog tima za dijalog sa Beogradom Špend Ahmeti ocijenio da je sastanak Vučića i Tačija dobra prilika da se ponovo pokrene dijalog.

Ahmeti je za Glas Amerike rekao da ne vjeruje da će taj sastanak biti presedan i dodaje da je, čak i da se pokrenu pregovori, malo vjerovatno da dogovor bude postignut do kraja godine.

“Ovo je rijedak slučaj da se slažem s Vučićem u smislu da ne očekujemo ništa posebno da će se desiti, eureka, pa da ćemo riješiti problem koji imamo sada”, rekao je Ahmeti, koji je učestvovao na panelu o Zapadnom Balkanu u Internacionalnom republikanskom institutu u Vašingtonu.

Ipak, nada se će prvi sastanak posle uvođenja taksi Prištine na srpsku robu imati neki rezultat.

“Možda bi bilo dobro da se odblokira dijalog, jer smo već nekoliko mjeseci u blokadi – od toga što smo na početku godine pričali o rješenju i dogovoru do kraja godine, a onda je došlo do blokade i stvari koje svi znamo i nadamo se da će doći do odblokiranja procesa”, rekao je Ahmeti, koji je i gradonačelnik Prištine.

Veću šansu za deblokadu dijaloga Ahmeti vidi u tome što su domaćini susreta lideri dvije najjace zemlje EU – njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron, a ne Brisel.

Međutim, čak i da pregovori krenu, Ahmeti smatra da je dogovor do kraja godine malo vjerovatan.

“To više slušamo od Vašingtrona, Brisela, Berlina, Pariza, ali u suštini mi živimo na Balkanu i ja sam pesimista da možemo doći do dogovora ove godine… Što ne znači da ne treba razgovarati”, rekao je Ahmeti.