Ahmetović: Migranti su humanitarno, a ne političko pitanje

48

Sadik Ahmetović, poslanik Nezavisnog bloka u Parlamentu BiH i bivši ministar sigurnosti BiH ocijenio je danas da je migrantska kriza bila problem u mnogo uređenijim zemljama od BiH, te da BiH mora naći način da se suoči sa ovim pitanjem, kao država koja surađuje sa svim nivoima vlasti.

– Migranti moraju briti briga cijele BiH i svi nivoi vlasti trebali bi zajednički da upravljaju ovom krizom, sistemski i koordinisano, smatra Ahmetović.

On smatra da najave koje stižu iz Vlade RS i entitetskog MUP-a nije upravljanje krizom nego progon migranata, te da je na ovaj način nemoguće riješiti problem sa kojim se suočava cijela BiH.

– Ovo što nekakav Vuleta priča su gluposti i budalaština, a o humanizmu i odnosu prema ljudima koji bježe od ratova da i ne pričam. Entitetski pomoćnik ministra je sav problem sveo na vjersku dimenziju što je jako nehumano, ružno i bezobrazno. Neka ode kod Bošnjaka u Krajinu, Bihać, Kladušu i sve će mu biti jasno. A predstavnicima policije i Vlade RS bi bilo bolje da sjednu za isti stol sa Vijećem ministara i drugim nivoima vlasti i da se ovo pitanje pokuša sistemski riješiti, istaknuo je Ahmetović.

Vjeruje da na ovom primjeru, država Bosna i Hercegovina pokazuje koliko ima, odnosno nema kapaciteta da rješava problem.

– Mi, kao država, pokazujemo imamo li mehanizme da sprovodimo svoje sopstvene zakone koji je donio Parlament BiH. Ako već to nismo u stanju, predsjedavajući Vijeća ministara BiH trebao bi izaći u javnosti i priznati ono što sada svi vidimo, a to je da nemamo kapacitete da suočimo sa migrantskom krizom. Ovo nije problem od juče, a svako iole upućen, mogao je pretpostaviti da će se otvoriti takozvana “Balkanska ruta” na kojoj je Bosna i Hercegovina, te da ćemo se morati suočiti i sa ovim pitanjem. No, čekalo se skoro četiri godine i ništa urađeno nije, naglasio je bivši ministar sigurnosti BiH.

Dodao je da su migranti humanitarno, a ne političko pitanje i da se samo na taj način može pristupiti rješavanju ovog pitanja,uz veliku pozornost i kontrolu države svakog pojedinca koji je nelegalno ušao u BiH.

– Prevencija problema je puno bolji način od eventualnih posljedica koje možemo imati kao društvo i država, zaključio je Sadik Ahmetović.