Forto i Ajnadžić : Vlada KS i Općina će zajednički realizovati dio kapitalnih projekata

76

U prostorijama Općine Centar načelnik dr. Nedžad Ajnadžić je održao sastanak sa kantonalnim premijerom Edinom Fortom. Na sastanku, kojem su prisustvovali i Srđan Mandić, ministar komunalne privrede Kantona Sarajevo i direktor Zavoda za izgradnju KS Mirza Hulusić, razgovarano je o kapitalnim projektima koji zahtijevaju zajednička ulaganja ove lokalne zajednice i Kantona Sarajevo.

Premijer Forto je ovom prilikom kazao da je Vlada KS svakako zainteresovana za realizaciju navedenih projekata koji su od interesa za građane.

– Planiramo ubrzati procedure za određene projekte koje možemo realizovati u saradnji sa Općinom Centar. Namjeravamo i putem međunarodnih razvojnih agencija obezbijediti finansijska sredstva za realizaciju kapitalnih projekata. Osnovna škola na Šipu, obdanište „Razigrani dani“, ali i sanacija Kranjčevićeve ulice su od značaja i za kantonalnu Vladu tako da ćemo zasigurno podržati njihovu realizaciju. Ono što nam je jako važno je i izgradnja IT parka gdje želimo da se intenziviraju aktivnosti kako bi počela realizacija ovog projekta, objasnio je Forto.

Načelnik Ajnadžić je upoznao goste sa projektima i dinamikom kojom se oni realiziraju na području Centra.

– Od Vlade KS putem resornih ministarstava očekujemo pomoć za nastavak realizacije projekata izgradnje škole na Šipu i obdaništa „Razigrani dani“. Pored navedenog, tokom ove godine vlastitim sredstvima planiramo započeti izgradnju novog objekta u kojem će biti smještena Evropska kuća kulture i nacionalnih manjina. Obnova Kranjčevićeve ulice također je prioritet, objasnio je Ajnadžić.

Direktor Hulusić je naglasio dobru saradnju Zavoda za izgradnju KS i Općine Centar dodajući da se rezultati te saradnje već vide na terenu, a da će u narednom periodu u ovoj lokalnoj zajednici započeti realizacija još nekoliko kapitalnih projekata.