Akcija ˝Djecu treba liječiti iz budžeta, a političare plaćati SMS porukama, pa ko uplati-uplati”

42
Foto: AA

U Tuzli je danas započela akcija ˝Djecu treba liječiti iz budžeta, a političare plaćati SMS porukama, pa ko uplati-uplati˝, koju realizuje neformalna grupa roditelja, a u okviru akcije potpisivat će se i peticija da se oboljela djeca liječe sredstvima iz budžeta, javlja Anadolu Agency (AA).

˝Razlog ove peticije i pokretanje akcije je činjenica da u Bosni i Hercegovini, prije nego što se prikupi dovoljan iznos za liječenje u inostranstvu, djeca umiru. S druge strane, u ovoj državi imamo političare koji nas ni tolike godine poslije rata nisu nigdje doveli, a za njih uvijek ima dovoljno sredstava u budžetu: ne kasne im ni naknade, ni paušali, ni komisije. Za djecu sredstava nema. Došlo je vrijeme da se situacija obrne i da djeca budu na prvom mjestu˝, poručila je na današnjoj konferenciji za novinare Indira Bektić -Mujkić, jedna od inicijatora akcije.

Potpisivanje peticije najavljeno je za subotu, 12. januara sa početkom od 12 sati na Trgu slobode u Tuzli.

˝Bolestan sistem je, što znam iz vlastitog iskustva, gori od bolesnog djeteta i nijedna institucija u BiH nema pravo biti gospodar života i smrti te svojim odredbama, odlukama, zakonima i propisima onemogućavati djetetu pravo na život˝, navela je Bektić-Mujkić.

Djeca se, ističe Bektić -Mujkić tretiraju u osnovnom sistemu zdravstvene zaštite, ali tek kada se dijete razboli, roditelj shvata koliko su ta planirana sredstva, participacije i sufinansiranje liječenja nedovoljni. Apsurd je da, kaže Bektić-Mujkić, u trenucima kada se roditelj nađe u teškoj situaciji suočavanja sa djetetovom bolešću, on mora razmišljati i o načinu na koji će se snaći za novac neophodan za liječenje.

˝Često kažu da je dijagnoza takva i da spasa nema, ali niko nema pravo oduzeti nadu u pokušaj izlječenja. Morate moliti da neko obezbijedi konzilijarni pregled. U zavodima zdravstvenog osiguranja uvijek će reći da imaju planirana sredstva za liječenje, ali do tih je sredstava vrlo teško doći i ostvariti npr. pravo na dobivanje ortopedskih pomagala˝, naglašava Bektić-Mujkić.

Osim toga, organizatori akcije su naveli da se zaboravlja da zaposleni građani svaki mjesec redovno od svoje plaće izdvajaju doprinos za zdravstveno osiguranje, a postavlja se pitanje šta dobiju kada obole.

Nakon potpisivanja peticije, naredni korak je, naveli su organizatori, slanje peticije Gradskom vijeću Grada Tuzle, od kojeg očekuju da tekuće rezerve stave na raspolaganje za liječenje, te da peticiju, kao najniži stepen vlasti, proslijeđuju na više nivoe.

Vezani članci

Novi detalji o (Ne)zavisnom odboru i političarima ... Nakon što je Nezavisni odbor za izbor i reviziju donio konačni prijedlog odluke o smjeni aktuelnog komesara policije Kantona Sarajevo Mevludina Halilo...
Divović tužio Konakovića zbog klevete: Nanio je št... Član Povjerenstva u Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo Alen Divović podnio je Općinskom sudu u Sarajevu tužbu protiv Elmedina Konakovića, pred...
Majke su spremne učiniti sve: Šta bi naša djeca be... Piše: Aida HRNJIĆ  Odem jučer sa djetetom u našu sarajevsku Pionirsku dolinu. Dan prekrasan, sunčan, lagan, miriše na radost. Prilazim na ulaz da kup...
IMOVINSKI KARTONI Ovo je imovina najvećih rivala u... Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković i zastupnik SDA Aljoša Čampara unose posebnu dinamiku u zasjedanja kantonalne zakonodavne vlasti. Gotov...