Ako u BiH nema terorista CIN ih izmisli, tako što snima film o njima

428

Nedavno je centar za istraživačko novinarstvo (CIN) snimio film o bh. građanima koji su otišli ratovati za ISIL.

U dokumentarnom filmu „Terorista“ bh. građani, njih 12,  govore o svojoj ideologiji, svakodnevnom životu, selefijskom prakticiranju islama i sudskim procesima u kojima su osuđeni za pripremanje terorističkog napada u BiH. Novinari CIN-a su razgovarali sa njih 12, ali su samo trojica pristala stati ipred kamera.

Pored njih, novinari CIN-a su razgovarali i sa njihovim porodicama, psiholozima, vjerskim vođama i tužiocem koji radi na jednom od slučaja.

Podsjećamo, nedavno je objavljen godišnji izvještaj State Departmenta u kojem se navodi da u 2018. godini terorizma na tlu Bosne i Hercegovine nije bilo. Ističe se da je nekolicina građana BiH pokušala otputovati na strana ratišta u 2018. godini, iako ih je desetak ostalo u Iraku, Siriji i Ukrajini. Iz State Departmenta navode da je postignut napredak u deradikalizaciji. Paralelno s tim izvještajem CIN objavljuje film “Terorista” šireći kolektivnu histeriju i “upozoravajući” nas da smo, kao stanovnici BiH, okruženi teroristima, potencijalnim ili aktuelnim.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva je jedinstvena organizacija u Bosni i Hercegovini, prva takva osnovana na Balkanu.

CIN je moderna, samostalna i nezavisna novinska agencija čiji istraživački rad preuzimaju lokalni i regionalni, printani i elektronski mediji. CIN-ove priče objavljuju i vodeći web portali u BiH i inostranstvu. Uspostavio  je saradnju sa brojnim uglednim medijima u svijetu, pa su njihove radove preuzimali ili se pozivali na njega listovi Guardian, Time, Der Spiegel, Washington Post, radio i televizijske stanice ZDF, BBC, Deutsche Welle i brojni drugi. Priče redovno preuzimaju i utjecajni mediji iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Zbog velikog utjecaja, CIN bi trebao da zna da je ovim filmom načinjena velika šteta BiH po pitanju terorizma. Konstantni su napadi koji dolaze kako od zemalja iz susjedstva tako i iz Evrope. Podsjetimo, prije nekoliko dana francuski predsjednik Emmanuel Macron je poručio da je BiH “tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku”. Dodao je da se naša zemlja suočava s problemom džihadista povratnika. Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović, također, izražava zabrinutost zbog 10.000 izmišljenih džihadista i strahuje od, kako kaže, militantnog islama.

CIN-ov film nije prvi projekat ove vrste, tačnije i “New York Times” je 2015. godine izdao knjigu pod nazivom “ISIS u srcu vojske terora”. Suvišno je spomenuti da je knjiga, koju su pisali novinari “New York Timesa” bila primarno politički projekat. Međutim, knjiga sadrži jednu neumoljivu istinu, u epilogu knjige  se kaže da širenje ovog projekta (ISIL-a) i ideje uglavnom zavisi od toga da li će je narod (na lokalnom nivou) prihvatiti i kao takvoj se odazvati. Ne ulazeći u teološke razloge otpora ovakvim projektima, posljednji podaci, poput izvještaja State Departmenta, govore da otpor prema takvoj ideji postoji.

Zbog čega CIN “izmišlja” teroriste u BiH i radi ovakve filmove, koji ne samo da plaše građane BiH, već na neki način potvrđuje i tvrdnje da je BiH zaista leglo terorista?

Odgovor ćemo naći u načinu na koji se CIN finansira. Naime CIN ima velike resurse za snimanje dokumentarnih filmova i video materijala, a finansira se iz grantova, sa tendencijom uspostavljanja održivog novinskog proizvoda, čija bi komercijalizacija pokrivala dio operativnih troškova organizacije.

Zavisno od uspjeha ovog filma, možda u produkciji CIN-a budemo gledali naredni o “teroristima koji idu u Ukrajinu da ratuju”, ili se možda pozabave tematikom Hrvatske, vrbovanja vehabija u svrhu podmetanja oružja u BiH, ili pak naredni film bude o “10 tisuća džihadista u BiH” od kojih Hrvatska strahuje.

(Index.ba)