Albanija dobila nacionalnu aviokompaniju Air Albania, danas prvi let za Istanbul

22

Svečanom ceremonijom održanoj sinoć u Tirani Albanija je dobila svoju prvu i nacionalnu aviokompaniju Air Albania, koja je osnovana u partnertvu sa turskom aviokompanijom Turkish Airlines, javlja Anadolu Agency (AA).

Ceremoniji na Međunarodnom aerodromu “Majka Tereza” u Tirani prisustvovali su premijer Albanije Edi Rama, ambasador Turske u Albaniji Murat Ahmet Yoruk, ministri u Vladi Albanije, čelnici Turkish Airlinesa, te broje zvanice.

Rama je u obraćanju istakao kako je ovo jedan veoma značajan trenutak za Albaniju, te istakao kako je danas realizovan projekat koji je dugo vremena bio smatran kao teško ostvarivi san.

Istakao je kako je THY kao partner albanke nacionalne aviokompanije bez ikakve sumnje jedan globalni akter na ovom polju, te kompnija koja ima dugoročnu strategiju.

“Definitivno bez inicijative turskog predsjednika Erdogana i njegove velikodušne podrške mi danas ne bi bili na ovom mjestu”, rekao je Rama.

Turski ambasador Yoruk istakao je kako je Albanija danas svojom nacionalnom aviokompanijom sa Turska formirala jedan most i putem zračnog prostora, te kako je Turska dugogodišnji prijatelj Albanije.

Ambasador Yoruk je istakao kako vjeruje da će osnivanjem albanske nacionalne aviokompanije iz dana u dan biti sve jača saradnja dvaju zemlja na ekonomskog, kulturom, turističkom, ali isto tako na drugim poljima.

Pisutnima se kratko obratio i član Upravnog odbra Turkish Airlinesa Mithat Grkem Aksoy, a on je poručio kako je albanski narod za Tursku uvijek imao posebno mjesto.

“Mogu kazati da je aviokompanija samo jedan početak. U Albaniji ćemo ostvariti još mnogo drugih investicija”, rekao je Aksoy.

Sa Međunarodnog arodroma “Majka Tereza” u Tirani danas će biti ostvaren i prvi let Air Albania kojim će 80 albanskih studenata odputovati za Istanbul.

Vezani članci

Američka agencija Bloomberg upozorava: Sljedeći su... U opširnoj analizi povodom pokretanja Akcionog plana za članstvo (MAP) BiH u NATO, američka agencija Bloomberg upozorava da bi slijedeći sukob NATO-a ...
Izglasan Zakon o bezbjednosti: Kosovo dobilo vojsk... Kosovo je dobilo vojsku, nakon što je apsolutnom većinom glasova Skupština Kosova izglasala Zakon o Kosovskim bezbjedonosnim snagama, javlja Anadolu A...
Vučić izrazio zabrinutost: Kosovo danas formira sv... Formiranje vojske Kosova, najavljeno za danas, službeni Beograd vidi kao kršenje međunarodnih dokumenata i, pozivajući se na Rezoluciju 1244 UN, nagla...
Veselji: Bez obzira na upozorenja NATO-а, glasamo ... Predsјеdnik Skupštine Kosova Kadri Veselji izjavio je da će se o vojsci Kosova glasati u planirano vriјеme, 14. decembra, bez obzira na upozorenja NAT...