Ambasada SAD, OHR i OSCE osudili Dodikove izjave u kojima je ezan nazvao “arlaukanjem”

576

Milorad Dodik izazvao je brojne reakcije nakon izjava u emisiji “Ćirilica” koja se emituje na Alternativnoj televiziji u kojoj je poziv sa džamije na molitvu, ezan, nazvao “arlaukanjem”.

Iz Američke ambasade u BiH za N1 je rečeno da je svaka izjava koja promovira netrpeljivost apsolutno neprihvatljiva.

“Svaka izjava koja promovira netrpeljivost ili govor mržnje je apsolutno neprihvatljiva i zahtijeva poduzimanje odgovarajućih mjera od strane vlasti BiH. Takva retorika posebno je opasna kada je koriste izabrani dužnosnici i javne ličnosti.

Kao što je državni sekretar Pompeo nedavno rekao, zaštita i promoviranje globalnog poštivanja vjerskih sloboda prioritet je američke administracije.

“Predani smo promicanju vjerskih sloboda širom svijeta, i sada, i u budućnosti. To je pravo koje pripada svakom pojedincu na svijetu. Tamo gdje su napadnute temeljne vjerske slobode, sloboda izražavanja, štampe i pravo na mirno okupljanje, tu imamo sukobe, nestabilnost i terorizam. S druge strane, vlade i društva koja zagovaraju ove slobode su sigurnija, stabilnija i u njima vlada mir.”“, saopćeno je iz Ambasade SAD-a u BiH.

“U ovoj zemlji ima previše provokativne i beskorisne retorike. Javne ličnosti, koje imaju odgovornost da doprinose miru i pomirenju, trebaju pažljivo i odgovorno birati svoje riječi te se uzdržati od netolerantnih komentara. Odgovornost leži prvenstveno na izabranim i vladinim dužnosnicima, kako je istaknuto u više uzastopnih izvještaja visokog predstavnika UN-u. Poruka je ista za sve: BiH je multietnička država u kojoj svi građani – pripadnici tri konstitutivna naroda i ostalih – žive i rade zajedno”, kazali su za N1 iz OHR-a.

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini osuđuje širenje netolerancije i sve izjave koje bi mogle poticati nacionalnu i vjersku mržnju. Iz OSCE-a za N1 je rečeno da javni zvaničnici imaju odgovornost da stvore pozitivnu društvenu klimu.

“Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini najoštrije osuđuje širenje netolerancije i sve izjave koje bi mogle poticati nacionalnu i vjersku mržnju. Ovakve izjave mogu narušiti odnose u zajednici. Javni zvaničnici imaju odgovornost da stvore pozitivnu društvenu klimu. Ovo čini suprotno. Naglašavamo značaj poštivanja slobode religije i vjerovanja za sve građane BiH”, saopšteno je iz Misije OSCE-a u BiH.