Ambasador Veladžić predao akreditive predsjedniku Republike Tadžikistan

38

 Nerezidentni ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Tadžikistan Samir Veladžić predao je akreditivna pisma predsjedniku ove države Emomali Rahmonu i ministru vanjskih poslova Sirodjidinu Muhriddinu.

Tokom prijema ambasadora BiH od strane predsjednika Rahmona i ministra Muhriddina istaknuta je obostrana namjera za unapređenje bilateralnih odnosa dvije zemlje. Domaćini su izrazili poseban interes za jačanje ekonomske i privredne saradnje Republike Tadžikistan i Bosne i Hercegovine.

Prema riječima predsjednika Rahmona, postoji značajan prostor i neiskorišten potencijal za privredno i ekonomsko povezivanje ovih država. Također, u cilju postizanja željenog cilja, konstatirana je neophodnost poduzimanja nekoliko konkretnih koraka, jer dosadašnja praksa i saradnja na nivou samo predaje akreditivnih pisama od strane ranijih ambasadora neće polučiti rezultat.

Prvi korak može biti otpočinjanje razgovora oko ukidanja viza za nosioce diplomatskih pasoša, što bi olakšalo komunikaciju zvaničnika obje zemlje i učinilo je frekventnijom. Zatim je istaknuta potreba priprema zvaničnih posjeta delegacija na nivou ministarstava vanjskih poslova i organiziranje zajedničkih susreta privrednih komora Tadzikistan i BiH.

Nakon predaje akreditivnih pisama predsjedniku Republike Tadžikistan u Predsjedničkoj palači je organizirana press konferencija na kojoj se ambasador BiH Samir Veladžić zahvalio domaćinima na toplom i srdačnom prijemu te govorio o mogućnostima unapređenja bilateralnih odnosa BiH i Tadžikistana, saopćeno je iz Ambasade BiH u Islamskoj Republici Iran koja nerezidentno pokriva Tadžikistan i Turkmenistan.