Američki kongresmeni traže veći angažman SAD prije izbora u BiH

184

Trojica američkih kongresmena uputila su pismo pomoćniku državnog tajnika za Evropu i Euroaziju Wessu Mitchellu u kojem traže veći međunarodni i američki angažman prije izbora u Bosni i Hercegovini u listopadu ove godine.

Trojica kongresmena su Scott Perry, republikanac iz Pennsilvanije, Joe Burton, republikanac iz Teksasa i Thomas Garrett, republikanac iz Virginije.

Na web stranici kongresmena Perrya, koji je član Odbora za vanjske odnose, navodi se da je on kontaktirao Wessa Mitchella u State Departmentu zbog dolazećih izbora u Bosni i Hercegovini te da ovo pismo dolazi u sred sve veće zabrinutosti zbog toga što politički čelnici u Bosni i Hercegovini nisu adekvatno odgovorili na odluke Ustavnog suda koji je oborio dijelove Izbornog zakona u prosincu 2016. godine.

“Kao pripadnik američkih oružanih snaga koji je služio u Bosni i Hercegovini iz prve sam ruke vidio koliko su Sjedinjene Države uložile u nastojanja da se okonča vojni sukob i u pronalaženju mira i stabilnosti u zemlji kroz Daytonski mirovni sporazum” – navodi kongresmen Perry na svojoj službenoj web stranici.

”Sjedinjene Države moraju ostati angažirane u Bosni i Hercegovini, trebaju ohrabriti političke čelnike u zemlji da zajedno rade na rješavanju trenutačnog zastoja u provedbi Izbornog zakona. Sjedinjene Države trebaju, isto tako, govoriti o zabrinutostima pred izbore u ovoj godini”, dodaje Perry.

Ćorsokak izbornog zakona

U pismu upućenom pomoćniku državnog tajnika za Europu i Aziju Wessu Mitcheli kongresmeni podsjećanju na vodeću američku ulogu u rješavanju situacije u BiH te dodaju da su zabrinuti da su mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini u opasnosti zbog “ćorsokaka u koji se došlo zbog Izbornog zakona”.

“Do danas se u zemlji nisu provele odluke Ustavnog suda iz 2016.godine. Takva situacija uzrokuje strahovanja da izbori u Bosni i Hercegovini neće biti priznati te da vlada neće biti formirana. Sjedinjene moraju još jednom preuzeti na sebe lidersku ulogu u Bosni i Hercegovini. Posljedice “zapaljive” političke krize u BiH preopasne su da bi se poduzimao rizik. Ukoliko rezultati  izbora ne budu prihvaćeni od strane građane doći će u opasnost 20-godisnja politička stabilnost u zemlji. Političko nasilje u BiH je potencijalni destabilizirajući faktor na Zapadnom Balkanu čime se otvara prostor za nametanje loših aktera, uključujući Rusiju i radikalne islamističke terorističke organizacije” – navodi kongresmen Perry.

Pitanja koja trebaju odgovore

Uz želju za dijalogom sa State Departmentom kako bi naučili sto državno tajništvo i američka ambasada u Sarajevu čini u pronalaženju rješenja trojica kongresmena tu zatražila odgovore na nekoliko pitanja.

  • Koje je specifične akcije State Department poduzeo u rješavanju zabrinutosti oko Općih izbora zakazanih za listopad 2018.godine? Molimo vas da opišete kakvu ulogu, ako ona postoji, Sjedinjene Države imaju u dovođenju političkih čelnika, iz raznih etničkih skupina, da zajednički pregovaraju o rješenju?
  • S očekivanijima da će Izborna komisija pozvati na izbore početkom svibnja, koje akcije Ured za europska i euroazijska pitanja planira poduzeti u ohrabrivaniju bosanskohercegovačkih lidera da osiguraju da se dolazeći izbori održe te da rezultati budu primijenjeni u potpunosti i na demokratski način? Kao pomoćnik državnog tajnika imate li  ikakvih planova da osobno budete uključeni u ova pitanja?
  • Što State Department radi sa svim strankama u njihovom slaganju da je izborna formula ustavna, da štiti prava konstitutivnih naroda te da izbori rezultiraju biranjem predstavnika naroda i u Domu naroda u Federaciji BiH kao i Predsjedništvu Bosne i Hercegovine?
  • Kako je trenutačna kriza izbornog zakona utjecala na američke prioritete u Bosni i Hercegovini? Molimo vas da navedete vodeće prioritete za State Department te kako sadašnji izborni zakon utječe na te prioritete?

Izvor: Al Jazeera

 

Vezani članci

Petritsch za podjelu Kosova: Potpisati i deklaraci... Austrijski diplomata Wolfgang Petritsch, nekadašnji Specijalni izaslanik EU za Kosovo i bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH, smatra ...
Glasanje izvan BiH: CIK do sada obradio 47.000 pri... Radi transparentnog i blagovremenog informiranja, Centralna izborna komisija BiH obavještava javnost, da se pored ostalog, u ovom trenutku provode par...
FOTO Nehumani uslovi u “kampu” u Veli... "Gledamo iz dana u dan kako državna vlast razgovara o ovom problemu, ali migranti u BiH i dalje spavaju pod otvorenim nebom", izjavio je za Index.ba A...
Vremenska prognoza za danas u BiH Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Poslijepodne lokalni pljuskovi su mogući u centralnim i istočnim...