Američki senatori: Princ bin Salman umiješan je u ubistvo Khashoggija

30

Nekoliko američkih senatora je izjavilo kako “nemaju nikakvu sumnju” da je saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman umiješan u ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija, javlja Anadolu Agency (AA).

Lindsey Graham, senator iz redova Republikanske stranke, kazao je da administracija predsjednika Donalda Trumpa jednostavno ne želi priznati dokaze o umiješanosti princa bin Salmana u ubistvo Khashoggija.

“Morate svjesno biti slijepi da ne zaključite da sve ovo nisu orkestrirali i organizirali ljudi pod direktnom komandom Mohammada bin Salmana”, kazao je Graham novinarima nakon svjedočenja šefice Centralne obavještajne agencije (CIA) Gine Haspel iza zatvorenih vrata u Senatu.

Još jedan republikanski senator Bob Corker je istakao da nema nikakvu sumnju da je saudijski princ naredio i praćenje i ubistvo novinara Khashoggija.

“Kada bi se našao na sudu bio bi osuđen za 30 minuta – kriv”, rekao je Corker.

Khashoggi, novinar i kolumnista lista The Washington Post, ubijen je 2. oktobra u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu. Tursko tužilaštvo otkrilo je da je Khashoggi zadavljen odmah po ulasku u konzulat, a da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdile.

Istraga o slučaju je i dalje u toku s akcentom na potragu za Khashoggijevim posmrtnim ostacima.

Vezani članci

Ferguson će voditi Manchester United u reprizi fin... Legendarni menadžer sir Alex Ferguson ponovo će sjesti na klupu Manchester Uniteda i voditi tim u reprizi finala Lige šampiona iz 1999. godine protiv ...
Sutra prijevremeni izbori: Građani biraju devet na... Za sutra su zakazani prijevremeni izbori za gradonačelnike Doboja i Trebinja, te načelnike opština Bosansko Grahovo, Bosanski Petrovac, Bužim, Domalje...
Erdogan: EU ne prihvata Tursku jer je muslimanska ... Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da Europska unija ne prihvata Tursku jer je muslimanska zemlja, javlja Anadolu Agency (AA...
Općina Novi Grad ove školske godine stipendira 496... Općina Novi Grad Sarajevo u školskoj 2018/2019. godini stipendirat će 496 učenika i studenata, a tim povodom u multimedijalnoj sali Općine upriličeno ...