Američki senatori: Princ bin Salman umiješan je u ubistvo Khashoggija

28

Nekoliko američkih senatora je izjavilo kako “nemaju nikakvu sumnju” da je saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman umiješan u ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija, javlja Anadolu Agency (AA).

Lindsey Graham, senator iz redova Republikanske stranke, kazao je da administracija predsjednika Donalda Trumpa jednostavno ne želi priznati dokaze o umiješanosti princa bin Salmana u ubistvo Khashoggija.

“Morate svjesno biti slijepi da ne zaključite da sve ovo nisu orkestrirali i organizirali ljudi pod direktnom komandom Mohammada bin Salmana”, kazao je Graham novinarima nakon svjedočenja šefice Centralne obavještajne agencije (CIA) Gine Haspel iza zatvorenih vrata u Senatu.

Još jedan republikanski senator Bob Corker je istakao da nema nikakvu sumnju da je saudijski princ naredio i praćenje i ubistvo novinara Khashoggija.

“Kada bi se našao na sudu bio bi osuđen za 30 minuta – kriv”, rekao je Corker.

Khashoggi, novinar i kolumnista lista The Washington Post, ubijen je 2. oktobra u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu. Tursko tužilaštvo otkrilo je da je Khashoggi zadavljen odmah po ulasku u konzulat, a da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdile.

Istraga o slučaju je i dalje u toku s akcentom na potragu za Khashoggijevim posmrtnim ostacima.

Vezani članci

Pariz: Tokom protesta “žutih prsluka“ policija pri... Pariška policija objavila je da je tokom današnjih protesta “žutih prsluka“ u glavnom gradu Francuske privedeno 85 ljudi. Na subotnjim petim protestim...
Dunović: Skoro pola Hrvatske nije podržalo Deklara... Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović oglasio se povodom  Deklaracije koju je usvojio Hrvatski Sabor. Jučerašnjim usvajanjem takozvane Deklarac...
Iz SDP-a poručuju: Hrvatska nema nikakva prava nad... Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuje nastavak agresivnog uplitanja Republike Hrvatske u unutrašnja pitanja Bosne i Herceg...
BIHAMK Ne preporučuje se putovanje bez veće potre... Zbog sniježnih padavina i snijega na kolovozu, ne preporučuje se putovanje bez veće potrebe. Također, policija će iz saobraćaja isključivati vozila ko...