Amerika će ipak finansirati WHO, ali sa mnogo manje novca nego ranije

10
Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa spremna je da nastavi finansiranje Svjetske zdravstvene organizacije, mjesec nakon što je on objavio da će prestati finansirati ovu organizaciju dok vlada ne istraži da li su imali adekvatan odgovor na pandemiju.
Sudeći prema nacrtu pismu Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, administracija je saglasna s tim da plati WHO-u onoliko koliko Kina doprinosi.

Do ovog pisma došao je novinar Fox Newsa Tucker Carlson kazavši da je visoki zvaničnik administracije kasnije potvrdio pristanak Donalda Trumpa na uslove iz pisma.

Pismo Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji je pisano u prvom licu, očigledno kao glas donalda Trumpa i u njemu stoji:

“Bez obzira na nedostatke vjerujem da WHO ima ogroman potencijal i želim vidjeti kako iskorištava taj potencijal za vrijeme krize. To je razlog zašto sam odlučio da Sjedinjene Države nastave biti partner ovoj Organizaciji.”

Sjedinjene Američke Države su najveći donator Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i ukoliko se finansiranje nastavi pod uslovima dogovorenim u pismu to će značiti da će dobijati desetinu onoga što su ranije dobijali od Amerike (400 miliona dolara godišnje), prenosi Fox News.

Trump je obustavio finansiranje WHO-a 14. aprila optuživši ih tada da podržavaju “kineske dezinformacije” o pandemiji koronavirusa što su oni svakako negirali.

Izvor: Klix/Index.ba