Amir Fazlić: Sazivanje hitne sjednice ima za cilj skretanje pažnje sa krize u RS

201
Foto: Index.ba

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić je, na zahtjev Kluba poslanika SNSD-a, za danas sazvao hitnu sjednicu tog doma sa samo jednom tačkom dnevnog reda.

Poslanici iz Kluba SNSD-a predložili su da se ta tačka zove „Ratnohuškačke izjave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u vezi s proizvodnjom naoružanja u fabrikama namjenske industrije na teritoriji Federacije BiH“.

Na sazivanje ove sjednice reagovao je i  Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

“Mi smo zabrinuti zbog onoga što se dešava u Hrvatskoj i Srbiji i svjesni smo kupovanja aviona, tenkova i oklopnih srredstava, a vidimo da smo mi u BiH zaostali. Također smo zabrinuti zbog izjava Milorada Dodika zbog naoružvanja MUP-a RS zbog prisustva raznih grupa iz Rusije, raznih paravnojih formacija, ali SDA je opredjeljena za suživot i mir, u tom smijeru ćemo i nastaviti”, rekao je na press konferenciji Amir Fazlić, predsjedavajući Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Foto: Index.ba

Fazlić je dodao i kako klub SDA danas neće prisustvovati hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koju je sazvao Mladen Bosić na zahtjev Kluba poslanika SNSD-a.

“Ako bude kvorum odlučiti ćemo da li ćemo se pojaviti na sjednici i dati neke odgovore. Smatarmo da je ovo nepotrebna sjednica i da ima za cilj skretanje sa pravih problema”, rekao je Fazlić.

Na pitanja novinara o izjava Milorada Dodika koje su zabrinule SDA, Fazlić je nastavio:

“Vidite da su uvijek njegove izjave išle u smislu opstojnosti države BiH, da osporava u nekom dijelu i EU put, da nažalost osporava i NATO put BiH i da se još nikad nije izjasnio da je BiH njegova država”, odgovorio je Fazlić i dodao:

Foto: Index.ba

“Nije bilo razloga za sazivanje ove sjednice, to se pitanje moglo riješiti poslovnički kroz pitanja i inicijative. Ponavljam, mislim da sazivanje ove sjednice ima isključivo za cilj skretanje pažnje sa svega u RS-u, na loše ekonomsko stanje i stalnu težnju Milorada Dodika da izaziva krizu, pogotovo pred izbore”, rekao je Amir Fazlić, predsjedavajući Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

(M.D.)