Ana Brnabić žrtve genocida nazvala “žrtvama sukoba”; ne dolazi u Potočare

92

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas na Jahorini kako neće prisustvovati kolektivnoj dženazi u Potočarima 11. jula jer nije pozvana.

Brnabić je nakon samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) izjavila da neće ići u Potočare, gdje će u četvrtak, 11. jula, biti klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop 33 žrtve genocida u kompleksu Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

“Ja ću i ovom prilikom uputiti svoje najdublje saučešće svim porodicama svih žrtava sukoba u BiH, svakako u Srebrenici. Ja nisam pozvana u Potočare, tako da neću ići”, izjavila je Brnabić, te na taj način srebreničke žrtve nazvala “žrtvama sukoba” istovremeno relativizirajući razmjere genocida.

Ovo nije prvi put da Brnabić direktno negira genocid. Javnost je potresla svojim izjavama u decembru kada je za emisiju “Conflict Zone”  Deutsche Welle kazala da ne misli da je zločin koji se dogodio u Srebrenici bio genocid.

“To je bio gnjusni zločin. Ratni zločin. Nisam ponosna na to. To nije učinjeno u ime srpskog naroda i Srbija ne može kolektivno biti okrivljena za ono što se tamo dogodilo”, rekla je Brnabić.

Na repliku novinara Deutsche Welle-a da su dva međunarodna suda presudila da se u Srebrenici radilo o genocidu, Brnabić je ponovila da ona ne misli tako, te ponovo genocid okarakterizirala kao zločin.

“Ne mislim da je bio genocid. Mislim da je… Znate, mislim da je bio užasan, užasan zločin, ali genocid je u suštini kada… Genocid je kada pobijete cijelu populaciju, žene, djecu, a to ovdje nije bio slučaj”, kazala je Brnabić.