Analiza: Blok NB, NiP, PDA i a-SDA ni u jednom kantonu nema većinu

158

Četiri stranke – Nezavisni blok, Narod i pravda, PDA i a-SDA – potpisnice bloka koji pretendira da formira vlast u kantonima u Federaciji BiH, ne mogu osigurati parlamentarnu većinu niti u jednoj od deset kantonalnih skupština, pokazuje analiza Anadolije.

Nezavisni blok, Narod i pravda, PDA i a-SDA zajedno u svim kantonima imaju svega 34 zastupnička mandata.

Gledano po kantonima, Nezavisni blok će biti parlamentaran u samo u četiri kantona. Po jednog zastupnika imat će u Srednjobosanskom i Bosanskopodrinjskom, dva u Unsko-sanskom te četiri u Zeničko-dobojskom.

PDA će biti zastupljena u dva kantona. Posavskom sa jednim i Tuzlanskom kantonu sa osam zastupnika. U dva kantona bit će parlamentarna i a-SDA, Zeničko-dobojskom sa dva i Unsko-sanskom kantonu sa osam zastupnika. Najlošiji dio bloka je stranka Narod i pravda koja će imati zastupnike samo u jednom, Sarajevskom kantonu, i to najmanje od ostalih članica saveza, njih šest.

Takvo stanje uzrokuje da, osim u Tuzlanskom, parlamentarnu većinu pomenute četiri stranke ne bi mogle osigurati čak ni da im se u širu koaliciju priključe i SDP i Naša stranka.

Jer, i u tom slučaju bi im trebala podrška najmanje po još jednog partnera kojeg bi mogli pronaći, ako bi im se priključio SBB (Sarajevski), Laburistička stranka (Unsko-sanski), zajedno najmanje i SBB i SBiH (Zeničko-dobojski), te SBB-SBiH-Nezavisna bosanskohercegovačka lista i LDS BiH (Bosanskopodrišnjski kanton).

Dakle, za formiranje vlasti u većem dijelu kantona u FBiH nužna bi bila koalicija od najmanje sedam do čak deset stranaka, što je veoma nefunkcionalno i teško održivo kada je u pitanje djelovanje vlada kantona.

Istovremeno, koalicija okupljena oko HDZ-a BiH samostalno može formirati vlast u Zapadnohercegovačkom i Posavskom kantonu, a u partnerstvu samo sa SDA i u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Također, koalicija okupljena oko HDZ-a BiH sa Srpskom listom i SDA imala bi većinu i u Kantonu 10 (Livanjskom), a za vlast koalicije okupljene oko HDZ-a BiH i SDA u Srednjobosanskom kantonu nedostaje svega jedan glas i u znatnoj su prednosti u odnosu na sve druge moguće blokove.

Vezani članci

VIDEO Njemački ARD objavio snimke: Hrvatska poli... Njemački javni medijski servis ARD posjeduje video snimke napravljene skrivenom kamerom na kojim se vidi kako navodno hrvatska policija uz prijetnju o...
Ispovijest Nermane M.: Snaga i volja naše djece mo... Tog ljeta 2015. godine nisam ni sanjala da je moj sin drugačiji od svojih vršnjaka. Ali bio je. Kada je imao 18 mjeseci, primijetila sam da se ne odaz...
SARAJEVO Muzej zločina posjećuju turisti iz cijelo... Muzeju zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu u 2,5 godine, koliko postoji, posjećuju mnogobrojni turisti iz svih dijelova svijeta. Zanimaju...
Vojin Mijatović iz Banja Luke priziva proteste u S... Potpredsjednik Glavnog odbora SDP BiH Vojin Mijatović u Novom danu na N1 govorio je o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Između ost...