ANALIZA Brojne nelogičnosti u priči o minobacačima iz Bosne koji su navodno završili u rukama ISIL-a

114

Piše: Nedžad AHATOVIĆ

Članak novinara britanskog lista „Independent“ Roberta Fiska izazvao je veliku pozornost u regionu, naravno najviše kod naših istočnih susjeda. Inače, novinar Robert Fisk je isti onaj Robert Fisk koji je tvrdio da niko u Doumi nije čuo za napad hemijskim oružjem iako su neposredno nakon napada hemijskim oružjem od strane Assadovog režima kamere svjetskih medija sve uredno zabilježile.

Tragom ove priče, nije mi bilo nimalo mrsko i pronašao sam članak gospodina Fiska koji navodno govori o tome da je iz BiH u ruke terorista prodato ili predato preko posrednika 500 cijevi minobacača M-75 kalibra 120 mm inače jednog od najboljih oruđa ovog tipa na tržištu. Gospodin Fisk tvrdi da je on lično pored ostalog našao tehničku dokumentaciju firme Bratstvo Novi Travnik – Tvornica mašina i hidraulike o rukovanju i održavanju ovog oruđa. Gospodin Fisk također, tvrdi da je prikazane dokumente PRIJE GODINU DANA! pronašao u zgradi u Istočnom Alepu nakon njegovog pada u ruke ruskih i Assadovih trupa, gdje je Al Nusra ftont donedavno bio aktivan u žestokim borbama protiv režimskih snaga.

Interesantno je to da, iako su faksimili tehničke dokumentacije i uputstvo za korištenje uredno priloženi uz članak, nema niti jedne slike mjesta, odnosno zgrade gdje je dokumentacija pronađena, što je u najmanju ruku čudno, jer sam autor tvrdi da je pronašao tu dokumentaciju i čini se nemogućim da pri tom nije ovjekovječio samu lokaciju bar slikajući sa mobilnog telefona.

Međutim, kada se pregledaju faksimili koji su priloženi uz tekst odmah postaje jasno šta je gospodin Fisk htio da uradi. Naime, iz dokumentacije je vidljivo da se radi o jednoj tehničkoj knjižici, jednom certifikatu o pismenoj garanciji i kontrolnom kuponu, dakle JEDNOM JEDINOM minobacaču M-75 kalibra 120 mm. Ova dokumentacija koja se uglavnom svodi na rukovanje i održavanje ovog oruđa je mogla u ruke pripadnika terorističkih grupa i pobunjenika u Siriji doći na razne načine, što ne znači da ju je nužno pratilo i oruđe.

Bilo kako bilo, na osnovu pronađene dokumentacije o jednom oruđu gospodin Fisk tvrdi da je prodaja od 500 minobacača kalibra 120 mm koja je realizirana 2016. godine iz BiH u Saudijsku Arabiju završila u rukama Al Nusra fronta terorističke grupe koja se poistovjećuje sa Al Qaedom, a koja je držala front protv Rusa i Assadovih snaga u Istočnom Alepu. Gospodin Fisk je kontaktirao i odgovorne u BNT TMH koji su mu kazali da su ostvarili izvoz naoružanja prema Saudijskoj Arabiji u skladu sa zakonima Bosne i Hercegovine. Kontaktirao je i ambasadu kraljevine Saudijske Arabije u Londonu, koja mu je odgovorila da Saudijska Arabija ne naoružava teroriste u Siriji.

Pitanje koje se može postaviti iz ove, nazvao bih je čiste novinarske insinuacije gospodina Fiska i uređivačke slobode lista „Independent“ jeste, kako neko može dovoditi u vezu legalnu prodaju naoružanja sa situacijom na ratištu u Siriji na osnovu pronađene dokumentacije za jedno jedino oruđe. Ja razumijem da je senzacionalizam pravac u novinarstvu koji je vrlo atraktivan, ja isto tako razumijem da je propagandno djelovanje za jednu od strana u sukobu može biti vrlo unosan biznis.

Ono što ne razumijem je da ljudi poput gospodina Fiska i njemu sličnih misle da mogu da grade svoju novinarsku reputaciju na špekulacijama koje u konačnici idu na ruku Assadovog režima u Siriji, ali i nekih drugih jačih i poznatijih centara moći (a mi svi manje više znamo i koji su) kojima odgovora da se BiH spominje u negativnom kontekstu.

Bilo bi jako lijepo kada bi gospodin Fisk priredio jedan članak o Assadovoj paravojnoj jedinici „Duhovi“ i njihovom djelovanju u ovih sedam godina građanskog rata u Siriji. Lično mislim da ma koliko bi se on trudio iz petnih žila da taj članak učini afirmativnim, dokazi o njihovim zlodjelima ne bi mogli biti ignorirani, stoga gospodin Fisk i ne piše o tome.

Ne, on piše o dokumentaciji o bosanskim minobacačima „slučajno“ pronađenoj u Istočnom Alepu i to u zgradi u kojoj su liniju protiv Assadovih i regularnih ruskih trupa, uglavnom pripadnika čuvene 45. Gardijske izviđačke brigade SPETZNAZ (što njemu također nije interesantno), držali teroristi Al Nusra fronta.