ANALIZA POKRETA ODGOVOR Izborni rezultati i stanje Bošnjaka povratnika u RS

198

Pokret “Odgovor” je predočio Analizu izbornih rezultata i stanja Bošnjaka-povratnika u RS-u nakon izbora 2018. godine. Iz “Odgovora” poručuju da predočene činjenice ne služe za ‘upiranje prstom’, već kao pregled realnih činjenica koje oslikavaju stanje na terenu i budućnost opstanka bošnjačke povratničke zajednice.

“U našoj Analizi se potvrđuje da je od 25 914 važećih glasova putem pošte za područje RS-a tek manje od 9 hiljada otišlo takozvanim ‘probosanskim opcijama’ u izborima za Narodnu skupštinu RS-a. Još jednom se potvrdilo da dominantan broj glasova iz pošte dolazi iz Srbije i Hrvatske, a ne – kako se to nastoji predstaviti – iz bošnjačke dijasporske zajednice. To upućuje da je manje od trećine glasova iz dijaspore išlo ovim strankama. Koalicija ‘Zajedno za BiH’ je ostvarila 4915 glasova putem pošte, a Proevropski blok 3219 glasova. Pored njih tu je i BHNL sa 293 glasa poštom i PDA 355 glasova”, stoji u analizi “Odgovora”.

“Koalicija ‘Domovina’ je 2014. osvojila 34 583 glasa, a ‘Zajedno za BiH’ 29 556. Uz loše politike i kadroviranja, pokazuje se također da glasački ‘univerzum’ probosanskih snaga u RS-u ne prelazi 45 000, od čega dijaspora ne prelazi 1/5 glasova”, dodaju iz “Odgovora”

.Iz “Odgovora” poručuju da ne postoji nikakav motivator da SDA ide u široke dogovore o koalicijama, budući da je izborni prag u RS-u negdje iznad 20 500 glasova. a da ova stranka osvaja dominatan broj glasova.

“Svaki pregovori slabe im poziciju, zbog čega ne treba očekivati nove ‘široke zajedničke liste’ u skorijoj budućnosti, dok povratnička zajednica ne dođe ispod cenzusa”, pojašnjavaju.

“Pored sigurnog ‘po jednog’ mjesta u Prijedoru i istočnoj Bosni, broj glasova u drugim krajevima i prelazak izbornog praga osigurava najmanje dva dodatna mjesta u NSRS preko kompenzacija. Kada se na to nadoveže etnički minimum, taj broj od 4 zastupnika je 100% zagarantovan u svakom scenariju. Na to se 2014., ali i sada 2018. osigurao dodatni zastupnik tako što lista ima Hrvata u vrhu, koji onda ne uzima iz tog minimuma ‘bošnjačke kvote’. Motivacija ne postoji da neko radi na mobilizaciji, jer ako kandidat iz Doboja ne prođe direktno ima sigurnu kompenzaciju, a ako prođe direktno – onda lista ne dobije taj kompenzacijski mandat i računica se svede ‘na isto’. Ovo je trajno stanje koje se neće mijenjati u godinama pred nama”, opisuju iz “Odgovora

.Iz “Odgovora” upućuju i na negativni trend da lideri osvajaju manje glasova od stranaka koje ih podržavaju. S jedne strane se to desilo Ahmetoviću i Čavki u Proevropskom bloku, ali i Salkiću po drugi put.

“Ramiz Salkić je osvojio 21 116 glasova, što je za osam hiljada manje od koalicije “Zajedno za BiH” koja ga je podržala. Isto se dogodilo i 2014. godine, kada je imao 10 hiljada glasova manje od koalicije “Domovina”. No, ni to ništa ne znači, jer je bilo dovoljno osigurati više kandidata u opoziciji da šanse za pobjedu budu nemoguće. Ne trebamo dodati da je on rukovodio operacijom mobilizacije dijaspore, te time javnim sredstvima kontrolisao izborni proces, a opet napravio očajan rezultat u odnosu na logistiku koju je imao na raspolaganju”, pojašnjavaju iz ‘Odgovora’.

“Pet zastupnika u NSRS i potpredsjednik u trenutnim odnosima ne mogu pregovarati ni za kakve velike reforme, jer nijedan od blokova nije spreman napraviti ustupak poput naprimjer imenovanja nestranačkog ministra prosvjete i kulture, reforme obrazovanja, osiguranja nove politike nediskriminacije u zapošljavanju. Entitet RS nije Makedonija, pa da opozicioni blok ide sa etničkom manjinom u uklanjanje vladajuće nacionalističke bulumente, jer su i sami takvi”, dodaju iz “Odgovora”.

“Zbog svega rečenog, za bošnjačku povratničku populaciju će i dalje ključna tačka vlasti biti Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, s obzirom da ova institucija raspolaže sa najvećim budžetom i najširim programom rada sa povratnicima. Komunikacija s institucijama RS-a će ostati na nivou formalnosti, što će dalje ohrabriti društveno isključivanje Bošnjaka iz važnih političkih procesa u RS-u. Nužno je raditi na strateškom jačanju ove institucije, većem budžetu u Federaciji, jer drugačije – povratka i opstanka neće biti”, napominju iz “Odgovora”.

“Nakon gubitka načelnika u Srebrenici te kontinuiranih političkih obračuna i unutar same SDA, lokalni izbori će imati još slabiju mobilizaciju nego oni 2016. godine, a trendovi iz 2018. poručuju da će brojevi dalje padati. Iseljavanje mladih će se nastaviti, obrazovani će tražiti prilike u Federaciji, a povratničke zajednice će se fokusirati na poljoprivredu, te mala i srednja preduzeća – koja bez podrške FMROI-ja neće moći osigurati trajnu samoodrživost, tržište i širenje. Sve ovo su konačni rezultati, ne samo izbora ovog oktobra, već stanja na terenu. Tu krivce ne treba tražiti u nekoliko lokalnih političkih moćnika koji su se i na ovim izborima borili za par sitnih pozicija u RS-u, već prirodni razvoj nestanka jednog naroda nakon genocida, ratnih zločina i 20 godina politike etničke diskriminacije i segregacije u ovom bh. entitetu”, zaključuju iz “Odgovora”.

Vezani članci

MOSTAR Prijava protiv gradonačelnika Bešlića i sa... Aktivisti mreže nevladinih organizacija Naše društvo podnijeli su krivične prijave protiv gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića, načelnika Odjela za fi...
Priča o Redži Hamziću, poštenjačini iz Goražda sa ... Priča Redža Hamzića, koji je za dvadesetak godina prošao put od izbjeglice iz čajničkog sela Krstac do stanovnika elitnog sarajevskog naselja Poljine,...
Drugi protest protiv vlasti u Nišu: “Vučiću,... Više hiljada demonstranata okupilo se na Trgu kralja Milana u centru Niša na drugom protestu protiv lokalne i državne vlasti "Stop teroru, Niš bez str...
Nezavisni blok iz stranke izbacio Ahmetovića, Volo... Nezavisni blok održao je sjednicu Predsjedništva Stranke, Kluba osnivača i Velikog odbora stranke na kojem je odbacio sve pokušaje destabilizacije Nez...