Arapi traže “briljantne umove” za svemirski projekat

107
CNN

Ujedinjeni Arapski Emirati pokrenuli su 545.000 dolara vrijedan fond kako bi podržali istraživače i projekte koji se bave istraživanjem ljudskog bistvovanja u svemiru.

Space Settlement Challenge traži “briljantne umove” koji će istražiti i razviti “nove poslovne modele za život i rad u svemiru”.

“Želimo privući najbolje iz raznih oblasti”, izjavio je Noah Raford, glavni operativac i futurist u Fondaciji Dubai Future.

“Ne tražimo samo inžinjerska rješenja, već i naučnike, dizajnere i umjetnke koji će nam pomoći da se maknemo s Zemlje. Dobrodošle su i ideje iz poljoprivrede, ekonomije i upravljanja u svemiru, rekao je Raford.

Iako je Agencija za prostorno uređenje osnovana još 2014, to ne ometa ambicije UAE, koja trenutno priprema prvu misiju na Mars, planiranu za 2020, a takođe planiraju da do 2117. stvore koloniju na Marsu.

U septembru prošle godine predstavili su projekat Mars Science City, simulacijski centar vrijedan 136 miliona dolara koja je replika marsovske baze u pustinji izvan Dubaija.

Poput mnogih nacija na Bliskom istoke koje su bogate naftom, UAE se fokusiraju na nove vještine i industrije koje će njihovu mladu populaciju obučiti za budućnost izvan ovog ugljikovodika, piše CNN.

Tamošnje vođe vide svemirski sektor kao mjesto visoko plaćenih poslova i industrije znanja – i to s dobrim razlogom.

CNN

Američka investicijska banka Morgan Stanley nedavno je predvidjela kako bi globalna svemirska industrija koja je u 2016. vrijedila 350 milijardi dolara, do 2040. mogla vrijediti čak 1,1 trilion dolara godišnje.

Jorg Matthias Determann, autor knjige Svemirska nauka i arapski svijet”, ova misija UAE i druge svemirske ambicije koje ta zemlja ima nadilaze sve težnje ostalih arapskih zemalja u pogledu obima i tehnološke ambicije.

Katar je posljednjih godina tražio egzoplanete (one koje postoje izvan našeg Sunčevog sistema), dok su marokanski naučnici bili među onim koji su nedavno otkrili sedam planeta površine Zemlje koje orbitiraju oko crvene patuljaste zvijezde poznate kao TRAPPIST-1.

“Space Settlement Challenge otvoren je za sve bez obzira na obrazovanje i porijeklo, iako svaki od timova koji se prijavi mora imati najmanje jednu osobu s doktoratom ili ekvivalentnim kvalifikacijama”, rekao je Raford.

Prijave se mogu podnijeti do 10. aprila.

(M.I.)

Vezani članci

Kazazović: Želimo stvoriti digitalno zrele škole, ... "Kao dio kontinuirane informatizacije obrazovanja u Kantonu Sarajevo, od septembra će biti obavezan elektronski dnevnik u osnovnim školama", najavio j...
NASA uočila nešto neobično na Marsu NASA je uočila gomile kamenja na Marsu koje podsjećaju na strukture nastale u Velikoj Britaniji i u Evropi još od praistorijskih vremena. Blizu Sjeve...
Rusija pokreće svemirsko rudarstvo na Mjesecu U Nacionalnom istraživačkom tehnološkom univerzitetu “MISiS” potpisan je memorandum o pokretanju svemirskog rudarstva u Rusiji koja želi da eksploatiš...
Daleki svjetovi: Po prvi put otkrivene planete izv... Astrofizičari su prvi put otkrili planete izvan naše galaksije. Mjerenjem astronomskog fenomena zvanog microlensing, naučnici su uspjeli identificirat...