Arifović i Smajlović osuđeni za zločine u Srebrenici i Bratuncu

35

Sud Bosne i Hercegovine osudio je Izeta Arifovića na deset godina zatvora za ubistva civila na području Srebrenice i Bratunca, a Suada Smajlovića na godinu i dva mjeseca za skrnavljenje tijela.

Arifović je proglašen krivim za ubistva dvojice civila u Srebrenici, a koji su zarobljeni 12. jula 1992. godine u mjestu Zalazje kod Srebrenice, kao i da je 21. juna 1992. u mjestu Ratkovići kod Bratunca ubio Živana Prodanovića, piše Detektor.ba.

Presudom je Smajlović proglašen krivim da je pucanjem u tijela mrtvih izvršio njihovo skrnavljenje, ali je oslobođen krivice da je učestvovao u ubistvima.Vijeće Suda BiH je Amira Salihovića oslobodilo krivice za nezakonito hapšenje devet osoba nakon vojne akcije u Zalazju 12. jula 1992. i njihovo odvođenje u nepoznatom pravcu od kada nisu više viđeni.

Predsjedavajući sudija Staniša Gluhajić je rekao da je Vijeće poklonilo vjeru dijelu iskaza ključnog svjedoka Optužbe O2, kao i da je utvrdilo da su oštećeni imali status civila.

Gluhajić je pojasnio da je na osnovu izkaza O-2 Vijeće utvrdilo da je Arfović pucao u jednog od zarobljenika kod zgrade tadašnje policijske stanice u Srebrenici, što proizilazi i iz drugih dokaza, no on je istakao da ne proizilazi da je ta osoba preminula, zbog čega je Arifović proglašen krivim samo za “ozljedu tjelesnog integriteta”.

Prema obrazloženju presude, Sud nije mogao utvrditi da je Smajlović pucao u jednog od zarobljenika, kao i da O-2 nije mogao potvrditi navode ove tačke optužnice. Vijeće je poklonilo vjeru iskazu O-2 kada je govorio o ubistvu Prodanovića, kazavši da je bio neposredni očevidac.

“Vijeće nije prihvatilo alibi Arifovića da je bio teško ranjen u to vrijeme i da se teško kretao, kao ni Smajlovića da nije bio u Srebrenici”, rekao je Gluhajić.

Predsjedavajući sudija je istakao i da, u nedostatku dokaza, Vijeće nije moglo van razumne sumnje utvrditi da je Salihović počinio djelo koje mu se stavlja na teret.

Nepravosnažnom presudom optuženi su oslobođeni troškova naknade, a oštećeni se sa imonvinskopravnim zahtjevom upućuju na parnicu.

Po objavljivanju presude, doneseno je rješenje kojim se Arifoviću određuje mjera zabrane putovanja van države, prelaska granice s ličnom kartom, te će se mu se oduzeti putne isprave.

Arifoviću je također naloženo da se jednom sedmično javlja najbližoj policijskoj stanici.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Vezani članci

SIPA otkrila krijumčarenu robu Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA sinoć su na području Foče i Milića,  lišili slobode dva lica zbog postojanja osnova s...
IGK: Otvoreno pismo Mladenu Grujičiću, načelniku o... Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada, akademik Emir Ramić uputio je otvoreno pismo načelniku općine Srebrenica Mladenu Grujičiću povodom...
Izvučena beživotna tijela dvojice rudara kod Srebr... Nakon više od 10 sati kopanja, izvučena su tijela dvojice rudara zatrpanih u odronu jame Braćan Rudnika "Boksit" na području Srebrenice, javlja Anadol...
Odron u rudniku u Srebrenici, zatrpana dva radnika Dvojica rudara zatrpana su u rudniku bokista kod Srebrenice u nesreći koja se desila danas oko 12 časova, javlja Srpskainfo. Portparol Policijske upra...