Asadova vojska nastavlja napade iako je UN proglasio primirje

93
Foto: ApH

Vazdušni napadi sirijskog režima nastavljaju se u nedjelju u Istočnoj Guti dan nakon izglasavanja rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a kojom se zahtijeva primirje “bez odgode” u tom opkoljenom pobunjeničkom uporištu, objavila je nevladina organizacija.

“Napadi su nastavljeni u nedjelju ujutro s udarima na sektor Šifunija, na periferiji Dume”, velikog grada u Istočnoj Guti, istaknuo je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

U sedam dana zračnih udara i topničke paljbe u Guti poginulo je 519 civila, među kojima stotinjak djece, po Opservatoriju. Vijeće sigurnosti UN-a u subotu je nakon dugih pregovora usvojilo rezoluciju kojom se traži tridesetodnevno primirje u Siriji kako bi se omogućila humanitarna pomoć kriznim područjima, prenosi index.hr.

Usvojeni tekst koji stupa na snagu “bez odgađanja” i koji je mijenjan nekoliko puta zahtijeva da “sve uključene strane zaustave napade” u idućih 30 trideset dana, prenosi agencija France Presse.

Cilj rezolucije je “omogućiti dostavu humanitarne pomoći i medicinske evakuacije bolesnih i najteže povrijeđenih”.

Olaf Skoog, ambasador Švedske koja je suautor ove rezolucije, uz Kuvajt, naglasio je da su humanitarni konvoji i evakuacijski timovi spremni na pokret.

Uprkos inicijalnom protivljenju Rusije, svih 15 članica VS-a glasalo je za 30-dnevno zaustavljanje neprijateljstava. Snage sirijskog režima ubile su više od 500 ljudi tokomtjedna intenzivnog bombardiranja Istočne Gute, prenio je u subotu BBC.

Među ubijenima u Istočnoj Guti je 121 dijete.

Vezani članci

Trump upozorio vojsku Venecuele: Podrškom Maduru r...  Američki predsjednik Donald Trump uputio je novo upozorenje oružanim snagama Venecuele zbog podrške koju pružaju predsjedniku te južnoameričke zemlje...
Erdogan: EU ne prihvata Tursku jer je muslimanska ... Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da Europska unija ne prihvata Tursku jer je muslimanska zemlja, javlja Anadolu Agency (AA...
Sud u Austriji poništio odluku vlade o zatvaranju ... Sud u Austriji poništio je odluku desničarske vlade donesenu prošle godine, koja se odnosi na zatvaranje šest džamija pri Arapskoj vjerskoj zajednici,...
Istanbulska policija otkrila nove frapantne detalj... U izvještaju za 2018. godinu Policijska direkcija u Istanbulu otkrila je niz frapantnih detalja u vezi s brutalnim ubistvom novinara Jamala Khashoggij...