Nastavak akcije “Zadruga” u Sarajevu, u toku pretresi na nekoliko lokacija

337

Od ranih jutarnjih sati, nakon što su to činili ranije u dva navrata, policijski službenici Ministarstva za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo vrše pretrese na nekoliko lokacija u ovom kantonu, u okviru akcije “Zadruga”.

Kako je za Radiosarajevo.ba potvrdila glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić, rad na predmetu “Zadruga” nastavljen je i danas.

Ipak, nije poznato više informacija o tome ko su osobe koje su meta pretresa danas, te da li je neko uhapšen u okviru ove akcije.

Podsjećamo, u dosadašnjem toku ove akcije ukupno je na saslušanje privedeno više od 30 osoba, dok je deset njih smješteno u pritvor. Tačnije, u pritvoru se nalaze Enisa i Sanela Đalić, Husein Borišić, Adnan Karahasan, Nihad Bilić, Salih Dervišević, Hadis Kustura, Alija Kadrić, te Ramiz Duraković i Gabrijela Delić.

Pritvor im je određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, prikrivanje dokaza i opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, dok je za Enisu Đalić, Borišića i Durakovića pritvor određen i zbog opasnosti od bjekstva jer imaju crnogorsko državljanstvo.

Osumnjičeni su za organizirani kriminal u vezi s pranjem novca i zloupotrebom položaja ili ovlasti, te se terete da su od 2010. do 2018. godine organizirali kriminalnu grupu koja je sklapanjem fiktivnih ugovora o zaposlenju redovnih studenata i đaka, “oprala” više desetaka miliona maraka, dok su ostali osumnjičeni imali svoje uloge kao članovi ove kriminalne grupe.

Vezani članci

Nastavljena akcija kodnog naziva ‘Zadruga... Rano jutros je nastavljena akcija kodnog naziva 'Zadruga', pretresi se vrše na 12 lokacija na području Kantona Sarajevo, potvrđeno je za Index.ba iz T...
Akcija “Zadruga”: Određen jednomjesečn... Kantonalni sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor za devet uhapšenih u akciji kodnog imena "Zadruga", koja je tokom sedmice provedena na podr...
Zadruga”: Supružnici Đalić napravili lažne d... U Kantonalnom sudu Sarajevo danas je održano ročište na kojem je razmatran prijedlog za pritvaranje devet od 16 osoba uhapšenih u akciji "Zadruga", pi...
Zatražen pritvor za devet uhapšenih u jučerašnjoj ... Za sedam uhapšenih u akciji "Zadruga" Tužilaštvo Kantona Sarajevo zatražilo je od Kantonalnog suda određivanje mjesečnog pritvora, piše radiosarajevo....