Nastavak akcije “Zadruga” u Sarajevu, u toku pretresi na nekoliko lokacija

326

Od ranih jutarnjih sati, nakon što su to činili ranije u dva navrata, policijski službenici Ministarstva za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo vrše pretrese na nekoliko lokacija u ovom kantonu, u okviru akcije “Zadruga”.

Kako je za Radiosarajevo.ba potvrdila glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić, rad na predmetu “Zadruga” nastavljen je i danas.

Ipak, nije poznato više informacija o tome ko su osobe koje su meta pretresa danas, te da li je neko uhapšen u okviru ove akcije.

Podsjećamo, u dosadašnjem toku ove akcije ukupno je na saslušanje privedeno više od 30 osoba, dok je deset njih smješteno u pritvor. Tačnije, u pritvoru se nalaze Enisa i Sanela Đalić, Husein Borišić, Adnan Karahasan, Nihad Bilić, Salih Dervišević, Hadis Kustura, Alija Kadrić, te Ramiz Duraković i Gabrijela Delić.

Pritvor im je određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, prikrivanje dokaza i opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, dok je za Enisu Đalić, Borišića i Durakovića pritvor određen i zbog opasnosti od bjekstva jer imaju crnogorsko državljanstvo.

Osumnjičeni su za organizirani kriminal u vezi s pranjem novca i zloupotrebom položaja ili ovlasti, te se terete da su od 2010. do 2018. godine organizirali kriminalnu grupu koja je sklapanjem fiktivnih ugovora o zaposlenju redovnih studenata i đaka, “oprala” više desetaka miliona maraka, dok su ostali osumnjičeni imali svoje uloge kao članovi ove kriminalne grupe.

Vezani članci

AKCIJA ZADRUGA Zbog pranja novca i zloupotrebe pol... U nastavku istrage u sklopu predmeta "Zadruga", pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo su, pod nadzorom sarajevskog Kantonalnog tužilaštva, jučer priveli 2...
Akcija “Zadruga”: Direktor Lokoma pušt... Ramiz Duraković, direktor firme Lokom, koji je uhapšen u okviru akcije "Zadruga", te Saliha Dervišević, Hadis Kustura i Alija Kadrić, pušteni su danas...
Nastavljena akcija kodnog naziva ‘Zadruga... Rano jutros je nastavljena akcija kodnog naziva 'Zadruga', pretresi se vrše na 12 lokacija na području Kantona Sarajevo, potvrđeno je za Index.ba iz T...
Nastavak akcije “Zadruga”: Policija vr... U okviru akcije „Zadruga“ pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo od jutros vrše pretres prostorija firme  Sikra Security i Sikra Tehnika u sarajevskom nase...