Asteroid Bennu može pogoditi Zemlju: Gađat ćemo ga nuklearnom bombom?

86

Asteroid Bennu, promjera od 500 metara, kruži oko Sunca brzinom od 101.388 km/h, a naučna istraživanja ukazuju na mogućnost od 1:2700 da bi nas mogao pogoditi 2135. godine.

NASA ne vjeruje da bi Zemlja mogla biti ugrožena, uvijek postoji šansa da se u putanji nešto poremeti, pa tato ne žele prepustiti stvar slučaju. I tog razloga pokrenut je projekt pod nazivom HAMMER (Asteroid Mitigation Mission for Emergency Response), kojeg vode NNSA , NASA i dva američka državna odjela iz Ministarstva energije.

Žele lansirati letjelicu težine od 8,8 tona koju nazivaju “impactor” i zabiti ju u Bennu, ili koristiti nuklearno oružje za odvraćanje ili uništavanje, piše buzzfeed.com.

“Ukoliko je asteroid mali i imamo na raspolaganju dovoljno vremena možemo ga skrenuti pomoću ‘impactora’, ali ako ćemo biti u žurbi koristit ćemo nuklearno oružje”, izjavio je fizičar David Dearborn.

“Ne možete nikada biti sigurni hoće li se asteroidi držati putanja koje su proračunate jer morate u obzir uzeti čimbenike kao što su solarni vjetrovi i gravitacijsko polje Jupitera, a postoji i mnoštvo opasnih asteroida koje još nismo otkrili”, navodi naučnik i dodaje kako je upravo zbog toga pokrenut projekt HAMMER.

Mada je projekt pokrenut, to još uvijek ne znači da će biti realiziran jer se procjenjuje da će troškovi iznositi više milijardi dolara. Na asteroid Bennu bi ove godine trebala stići letjelica OSIRIS-REx koja je lansirana 2016. godine i donijeti s njega uzorke tla na Zemlju, pa bismo mogli saznati više podataka o njegovom sastavu i koliko bi mu jak bio udarac da nas pogodi, piše večernji.hr.

Vezani članci

Trump upozorio vojsku Venecuele: Podrškom Maduru r...  Američki predsjednik Donald Trump uputio je novo upozorenje oružanim snagama Venecuele zbog podrške koju pružaju predsjedniku te južnoameričke zemlje...
Erdogan: EU ne prihvata Tursku jer je muslimanska ... Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da Europska unija ne prihvata Tursku jer je muslimanska zemlja, javlja Anadolu Agency (AA...
Sud u Austriji poništio odluku vlade o zatvaranju ... Sud u Austriji poništio je odluku desničarske vlade donesenu prošle godine, koja se odnosi na zatvaranje šest džamija pri Arapskoj vjerskoj zajednici,...
Istanbulska policija otkrila nove frapantne detalj... U izvještaju za 2018. godinu Policijska direkcija u Istanbulu otkrila je niz frapantnih detalja u vezi s brutalnim ubistvom novinara Jamala Khashoggij...