Australija: Pronađeni zubi morskog psa starog 25 miliona godina

18

Istraživač fosila amater iz Australije pronašao je na obali Victorije zube morskog psa dugog devet metara, za kojeg se navodi da je živio prije 25 miliona godina, javlja Anadolu Agency (AA).

Australijski medijski servis SBS objavio je kako je učitelj i lovac na fosile amater Philip Mullaly na obali Victorije, u regiji Surf Coast, pronašao 45 zuba, za koje je utvrđeno da pripadaju devet metara dugom morkskom psu, koji je živio prije 25 miliona godina.

Mulally je izjavio kako je prije dvije godine hodajući obalom primijetio velike zube, nakon čega je obavijestio čelnike lokalnog muzeja.

“Hodao sam obalom i tražio fosile. Najprije sam ugledao kako se nešto sjaji. Samo četvrti dio zuba bio je na površini obale. Bio sam uzbuđen, sve je izgledalo prelijepo. Bio sam svjestan da sam pronašao nešto što moram podijeliti s ljudima”, kazao je Mulally.

Ističe kako je posebno bio iznenađen činjenicom da su zubi bili poprilično zdravi.

“Bili su jako oštri. Iako pripadaju morskom psu starom 25 miliona godina, izgledali su kao da su tek ispali živom morskom psu”, rekao je Mulally.

Upravnik muzeja u Victoriji Erich Fitzgerald istakao je kako je ekipa koja je izašla na teren, na istoj lokaciji pronašla čak 45 zuba. Osim toga, pronađen je i dijelić kičme pomenutog morskog psa.

“Ovo je veoma značajan pronalazak. Na području Australije je po prvi put pronađen set zuba u posljednjih 160 godina. U cijelom svijetu postoje samo tri takva seta”, rekao je Fitzgerald, dodavši da će zubi biti izloženi u muzeju u Melbourneu.

Za vrstu morskog psa čiji su zubi pronađeni navodi se da su živjeli prije 25 miliona godina. Jeli su kitove i smatrali se najvećim grabljivcima.

Vezani članci

Trump je Erdoganu rekao da rade na pitanju izručen... Turski šef diplomatije Mevlut Cavusoglu je izjavio da je Ankara SAD-u poslala listu sa 84 člana terorističke organizacije FETO, uključujući i njenog l...
Brisel: Policija suzavcima rastjeruje demonstrante... Belgijska policija je koristila suzavac kako bi rastjerala radikalne desničarske demonstrante okupljene u blizini zgrade institucija Evropske unije u ...
Nana ima 71 godinu i redovna na stadionu: Ići ću n... Brojne su predrasude kada je riječ o odnosu žena prema fudbalu, no vremenom ih je sve više koje ruše stereotipe. Jedna od njih je definitivno i 71-god...
Pariz: Tokom protesta “žutih prsluka“ policija pri... Pariška policija objavila je da je tokom današnjih protesta “žutih prsluka“ u glavnom gradu Francuske privedeno 85 ljudi. Na subotnjim petim protestim...