Austrijska Supernova kupuje neke Mercatorove nekretnine

34
Foto: PIXELL

Slovenski trgovački lanac Mercator bi neke svoje trgovačke centre u Sloveniji, koje prodaje u okviru projekta monetizacije, mogao prodati austrijskoj kompaniji Supernova, a vrijednost tog posla se neslužbeno procjenjuje na oko 200 miliona eura, piše u utorak ljubljanski “Dnevnik”.

Mercator je projekt monetizacije poslovnih prostora, u koji je uključeno 17 Mercatorovih trgovačko-poslovnih centara u Sloveniji, Hrvatskoj i BiH, započeo krajem prošle godine. Prodajom se žele dobiti sredstva za gradnju velikog logističkog centra u Ljubljani i za vraćanje dijela financijskih obveza, pri čemu bi Mercator u prodanim nekretninama nastavio poslovati putem dugoročnog najma njihova trgovačkog dijela.

Prema neslužbenim izvorima na koje se poziva ljubljanski list, neke od svojih nekretnina Mercator će prodati austrijskoj Supernovi, a neslužbeni podaci govore da bi prodajom mogao ostvariti prihod od oko 200 milioa eura.

Direktor Mercatora Tomislav Čizmić izjavio je prije nekoliko mjeseci da bi Mercator monetizacijom i prodajom poslovno nepotrebne imovine mogao ukupno dobiti 300 miliona eura, ali da se s prodajom “neće žuriti”.

Navodno je plan da se u Sloveniji proda i ponovno uzme u najam osam sadašnjih trgovačkih centara, prenose neki slovenski mediji.

Supernova je s povezanom tvrtkom M2 u Sloveniji sagradila desetak trgovačkih centara, od kojih je najveći u ljubljanskoj četvrti Rudnik vrijedan 50-ak miliona eura, a navodno je za posao kupnje Mercatorovih nekretnina osnovala novu firmu Supernova MC Ljubljana, navode slovenski mediji, prenosi N1.

Koliko centara namjerava u Sloveniji još kupiti Supernova nije poznato. Ali, neslužbeno pregovara s Mercatorom i ovih dana usklađuje zadnje pojedinosti pa bi ugovor s trgovačkim lancem u većinskom vlasništvu Agrokora mogao biti uskoro potpisan, navodi ljubljanski “Dnevnik”.

Vezani članci

Svi plaćaju isti porez: U BiH živi milion siromašn... Za dijamante u 2018. godini nismo imali novca. Povećan je ipak uvoz zlata, dragulja, bisera, plemenitih metala. Pojedini državljani Bosne i Hercegovin...
Šarović: Uvođenjem carinskih barijera Prištine nar... Uvođenjem carinskih barijera Prištine na robu iz BiH i Srbije nije narušena samo trgovina nego i stabilnost regiona jer ovakvi, nesmotreni politički p...
Učesnici Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu razg... U Davosu, u Švicarskoj, večerašnjom svečanom ceremonijom počet će Svjetski ekonomski forum (WEF) koji će i ove godine okupiti utjecajne ljude iz svije...
Prije nego se odlučite na odlazak, informišite se:... Ukoliko u Njemačkoj želite mnogo zaraditi, najbolje ćete proći kao doktor stomatologije, gdje godišnje možete računati sa zaradom od 117.000 eura neto...