Pogledajte fotografske svjetove nadahnute naučnom fantastikom

58

Umjetnik vizualnih efekata Aydin Buyuktas snima gradske pejzaže iz zraka, potom ih digitalno upućuje prema nebu na fotografijama.

Da bi napravio svoje slike, Buyuktas s dronom fotografira svaku lokaciju iz nekoliko različitih uglova.

“Ova djela prikazuju svakodnevnu stvarnost ljudi kao nešto izvan ovog svijeta. Želim omogućiti ljudima da dožive višedimenzionalni osjećaj”, rekao je.

Za razliku od klasičnih snimaka bespilotnih dronova, koji prenose ravan pogled iz ptičje perspektive, njegove slike spajaju različite perspektive u jednu sliku.

“Živim u Istanbulu i počeo sam snimati ono što je bilo oko mene. Htio sam pokazati lokacije koje su mi poznate u više od tri dimenzije”, rekao je Buyuktas.

Upečatljive zračne fotografije pokazuju ljudski uticaj na prirodni svijet. Na fotografiji “Autobusni kolodvor”, na primjer, istanbulsko prometno čvorište savija se u nebo, igrajući se sa gledateljevim osjećajem perspektive. Čini se da vozila prkose gravitaciji dok voze iz grada koji se osjećaju poznato i čudno.

“Uglavnom pokušavam birati mjesta koja stvaraju prirodne i neprirodne uzorke i perspektive koje se osjećaju nadrealno”, dodao je Buyuktas.

Njegovi fotografski svjetovi nadahnuti su naučnom fantastikom. Kao dijete je bio fasciniran pojmovima poput paralelnog svemira, gravitacije i pojma savijanja prostora i vremena.

(Index.ba)