Azijske berze porasle drugi dan zaredom, dolar ojačao

158

Na azijskim berzana danas su cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, jer se ulagači nadaju da carine na uvoz čelika i aluminija u SAD neće izazvati trgovinske ratove, a pozitivno na tržišta utječe i smanjenje napetosti na Korejskom poluotoku.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7:30 sati u plusu 0,6 posto, ojačavši drugi dan zaredom.

Na berzi u Tokiju, Nikkei indeks porastao je 0,3 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle između 0,2 i 0,8 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, iako je predsjednik SAD-a Donald Trump potpisao odluku o uvođenju carina na čelik od 25, a aluminija od 10 posto, te će stupiti na snagu za 15 dana.

Ali, iz Bijele kuće je objavljeno i da će Kanada i Meksiko biti izuzeti od carina dok traju pregovori oko Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA).

Poručeno je, također, da će i druge zemlje moći tražiti izuzeće od carina. To je na tržištu protumačeno kao ublažavanje prvotno čvrstih stavova pa su cijene dionica porasle.

“To je nešto blaži ugriz nego što su se tržišta plašila nakon oštre retorike prošle sedmice. Tada se činilo da će svi biti pogođeni jer u Trumpovoj retorici nije bilo ‘ako’ ili ‘ali’. Ovo predstavlja blaži ton u odnosu na prvotnu ideju koja je prošle sedmice uzdrmala tržišta”, kaže Chuck Carlson, direktor u firmi Horizon Investment Services.

Neke su države već reagovale na Trumpovu odluku.

“Europska unija bi trebala biti isključena iz novih carina SAD-a na čelik i aluminij”, rekla je povjerenica Europske komisije za trgovinu Cecilia Malmstrom.

Brazil, drugi po veličini izvoznik čelika u SAD, također je najavio da će pokušati pregovorima postići izuzeće od carina, dok je Kina još prije Trumpove objave poručila da se odlučno protivi carinama i da one ozbiljno utječu na normalan poredak u međunarodnoj trgovini.

Pozitivno je na tržišta jutros utjecalo i ublažavanje tenzija između Sjeverne Koreje i SAD-a.

Predsjednik Trump i sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un sastat će se do maja, a Kim je obećao suzdržati se od novih ispitivanja nuklearnog oružja i raketa, poručila je sinoć Južna Koreja, a potvrdila Bijela kuća, piše index.hr.

Vezani članci

Sparkasse Bank i EBRD potpisali ugovor: Jačanje ma... Predstavnici Sparkasse Bank dd BiH  i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) potpisali su danas ugovor o otvaranju posebne kreditne linije namjenjen...
Sparkasse Poklon kartica: Savršen poklon za Valent... U obilju poklona koji se nude u vrijeme Dana zaljubljenih, samo je jedan sa kojim sigurno nema greške – MasterCard Poklon kartica Sparkasse Bank. U d...
LB.Profili na sajmu u Holandiji predstavili najnov... Njemački proizvođač visokokvalitetnih PVC profla LB.Profile GmbH, članica Hifa Oil Grupacije, predstavila je nove sisteme za prozore i vrata na prošle...
Sparkasse Bank uz Diners kartice nudi novo iskustv... Zahvaljujući novoj kartici, CashBack, koja je potpuno besplatno dostupna korisnicima Diners kartice, članovi Diners Cluba sada mogu uživati u povratu ...