Bajramska poruka hafiza Bugarija: Svaka loša misao, gest, osjećaj i namjera je, u biti, protiv nas

42

Povodom Ramazanskog bajrama hafiz Sulejman Bugari uputio je čestitku svim muslimanima u kojoj ističe da je svakome ponuđeno da bajramuje, osim dvojici koji neće – koji svjesno ostaju u mržnji Čestitku hafiza Bugarija prenosimo u cjelosti:

“Sva hvala pripada Jedinome. Blagoslovi Poslaniku pečatnome i onima koji blagoslove žele drugome.

Gospodar svjetova svakom nudi priliku da se vrati svome originalnom liku u kojem je i stvoren. Kako On veli: – Čovjeka smo doista stvorili u najljepšem obliku, zatim ga vraćamo na najjadnije nizine. (Et-Tin, 4-5)

Ramazanom nam se daje prilika da ne zapadamo u te jade.

Dajući ljudima priliku radi Svemilosnog, a ne očekujući od njih ništa, najbrže dolazimo sebi. A ko drugom ne da priliku, doći će sebi drugom prilikom.

Ramazanom je svima oprošteno pod uslovom da se više ne vraćaju na ono što uznemirava drugog.

Ramazanom se duša toliko ugrije da s nje spadne svaki mentalni višak i sve neljudsko u čovjeku. Samo duša koja duhovno mrzne hoće da mrzi.

Svakom je ponuđeno da bajramuje, osim dvojici koji neće – koji svjesno ostaju u mržnji.

Drage i plemenite duše, ugrijmo jedni druge milošću, oprostom, podrškom… I neka spadne sa nas sve ono što ne da da se volimo, poštujemo i podržavamo.

Svaka loša misao, gest, osjećaj i namjera je, u biti, protiv nas. Nemojmo biti protiv sebe jer Sveznajući veli: – …O, ljudi, vaš nepravičan postupak je samo protiv vas! (Junus, 23.)

Istinski bajramuje onaj ko utiče da ljudi uvijek bajramuju i ovo je, ljudi, pravi posao!

Zar ne radimo da bi se radovali, obradovali i vječno bajramovali?

Čestitam svima bajram i posao bajramovanja.

Molim Sveprisutnog da vječno bajramujemo!

Bajram šerif mubarek olsun”, navodi hafiz Sulejman Bugari u svojoj Ramazanskoj čestitki.

Vezani članci

BIHAMK Zbog niskih temperatura kolovozi mjestimičn... Zbog niskih temperatura kolovozi su mjestimično zaleđeni i klizavi ovoga jutra. Ugaženog snijega ili leda na kolovozu ima na dionicama u višim planins...
Vremenska prognoza za danas Jutros je u Hercegovini vedro, a u Bosni pretežno oblačno. Ponegdje na istoku i sjeveroistoku Bosne pada slab snijeg. Temperature zraka u 07 sati (°C...
Narednih dana snijeg i temperature do minus 13 ste... Snijeg i temperature koje će se spuštati i do minus 13 stepeni Celzijusa očekuje se u Bosni i Hercegovini narednih dana, javlja Aandolu Agency (AA). ...
Ispovijest Nermane M.: Snaga i volja naše djece mo... Tog ljeta 2015. godine nisam ni sanjala da je moj sin drugačiji od svojih vršnjaka. Ali bio je. Kada je imao 18 mjeseci, primijetila sam da se ne odaz...