Bajtal: Vjerske organizacije su ključni oslonac političkim strankama za osvajanje glasova

19

Politički analitičar i sociolog Esad Bajtal, gostujući na N1 televiziji, komentarisao je uvodnih sedam dana predizborne kampanje.

– Vjerske zajednice nikada ne podržavaju političare i političke stranke direktno. To čine indirektno od devedesetih godina prošlog stoljeća. Njima su vjerske zajednice ključni oslonac. Glasovi se kanaliziraju preko crkve i džamije – rekao je Bajtal.

Ocijenio je da političke kampanje nikada ne prestaju u Bosni i Hercegovini i da su se one u posljednjih sedam dana samo intenzivirale. Opisao je svoje viđenje dosadašnjeg toka zvaničnog početka predizborne kampanje.

– Iskustvo pokazuje da imamo posla s neuglađenom i neciviliziranom retorikom. Sve u svemu, riječ je o prevari. Ovdje građani ništa ne biraju jer nemaju mogućnost da biraju – smatra Bajtal.

Bajtal je ukazao da se biračima nudi samo slatkorječivost koja završava na terenu laži i ustvrdio je da su političari biračima uoči Opštih izbora 2010. godine dali 1.941 obećanje, a da je u narednih četiri godine ispunjeno samo 48 obećanja.Također se osvrnuo i na izlaznost birača na izbore.

– Ne znamo kakva je stvarna izlaznost birača jer se podacima ne može vjerovati. Zar je logično da političari dobijaju povjerenje građana, a da su ispunili vrlo mali broj obećanja? Da li to znači da građani stvarno biraju ili je riječ o izbornom inženjeringu? – pita se Bajtal.

Mišljenja je da bosanskohercegovački političari debelo naplaćuju svoj nerad, dok radnici i pebzioneri ne mogu naplatiti svoj rad.

– Radnici ne mogu naplatiti svoj rad i penzioneri ne mogu naplatiti svoj minuli rad – poručio je Bajtal.

Bajtal se osvrnuo i na najavljenu posjetu Sergeja Lavrova, ministra vanjskih poslova Ruske Federacije, i Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, u toku predizborne kampanje.

– Ruskoj politici se ne može vjerovati. Politika je interesna igra. Ruska politika na verbalnoj ravni zvuči zavodljivo i korektno. Ali, pokazalo se da Rusija nije iskrena prema Bosni i Hercegovini. Lavrov neće nikome dati podršku otvoreno jer licemjerje ne podrazumijeva otvorenost – kazao je Bajtal i dodao da ne očekuje ni od Vučića da izrazi otvorenu podršku bilo kojoj političkoj stranci.

– Pogledajte samo historiju Vučića. Njega treba pitati šta je i ko je on. Ni on ne zna šta je – zaključio je Esad Bajtal za N1.

Vezani članci

MOSTAR Prijava protiv gradonačelnika Bešlića i sa... Aktivisti mreže nevladinih organizacija Naše društvo podnijeli su krivične prijave protiv gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića, načelnika Odjela za fi...
Priča o Redži Hamziću, poštenjačini iz Goražda sa ... Priča Redža Hamzića, koji je za dvadesetak godina prošao put od izbjeglice iz čajničkog sela Krstac do stanovnika elitnog sarajevskog naselja Poljine,...
Nezavisni blok iz stranke izbacio Ahmetovića, Volo... Nezavisni blok održao je sjednicu Predsjedništva Stranke, Kluba osnivača i Velikog odbora stranke na kojem je odbacio sve pokušaje destabilizacije Nez...
Zbog niskih temperatura kolovozi mjestimično zaleđ... Zbog niskih temperatura ovoga jutra kolovozi su mjestimično zaleđeni i klizavi. Ugaženog snijega ili leda ima na dionicama u višim planinskim predjeli...