Banja Luka: Uvijek postoji rizik da će djeca sa smetnjama u razvoju ostati po strani

44

U Banjoj Luci je danas počela dvodnevna edukacija o temi specijalizovanog hraniteljstva, jačanja bioloških porodica i sprečavanja smještaja djece u ustanove u organizaciji Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a za stručnjake centara za socijalni rad, javlja Anadolu Agency (AA).

“Cilj je da animiramo i motivišemo porodice da u svoje domove prime djecu sa smetnjama u razvoju”, rekla je Branka Sladojević, pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite RS-a napominjući da je osnovni cilj da se djeca iz institucija smjeste u porodice.

Jedan od predavača na edukaciji u Banjoj Luci je i Rene Debot iz Holandije koji je, između ostalog, hranitelj sa velikim iskustvom, koji je u saradnji sa ministartvom organizuje trening i supervizije za stručnjake iz centara za socijalni rad.

“Uvijek postoji rizik da će djeca sa smetnjama u razvoju ostati po strani i zato smo odlučili da govorimo o djeci kojima je potrebno nešto više”, kazao je Debot.

Prema njegovim riječima za specijalizovano hraniteljstvo potrebne su posebne vještine i posebno motivisani hranitelji

“Kada pronalazimo nove porodice da budu hranitelji govorimo im o traumama djece koje su preživjeli i kako im pomoći da to prevaziđu. Kada govorimo o djeci sa smetnjama u razvoju potrebne su dodatne vještine, ako je dijete u kolicima, potrebno je adaptirati kuću ili ukoliko dijete ima oštećenje sluha potrebno je da hranitelj zna znakovni jezik, kako bi mogao komunicirati”, rekao je Debot.

Prema njegovim riječima moguće je pronaći hranitelje spremne da nauče dodatne stvari i da se potrude više. Naveo je primjer Holandije gdje je od 60.000 djece u hraniteljskim porodicama oko 1.000 sa smetnjama u razvoju.

Kada je u pitanju specijalizovano hraniteljstvo u RS-u mali je broj porodica.

“U hraniteljskim porodicama je 353 djece, u specijalizovanim porodicama oko 15 djece i to su uglavnom djeca koja pohađaju školu u Centru za rehabilitaciju slušanja i govora u Banjaluci” kazala je Sladojević i dodala da je manje od 100 djece sa smetnjama u razvoju koja su smještena u institucijama na području ovog entiteta.

Naknade za hraniteljske porodice iznosi 725 KM, a za specijalizovano hraniteljstvo naknade su veće od 800 KM.