Barcelona: Hiljade ljudi na maršu protiv secesije Katalonije

14
Ilustracija

Nekoliko hiljada Španaca marširalo je u nedjelju ulicama Barcelone protiv secesije Katalonije, pozivajući na nacionalno jedinstvo, prenosi Anadolu Agency (AA).

Učesnici marša su pozdravili kada su stanovnici na balkonima izvjesili španske zastave, dok su prolazili glavnim gradskim bulevarom.

U jednom trenutku je došlo i do napetosti, kada je marš naišao na grupu od stotinjak pristalica separatističkog pokreta. Obje strane su razmijenile uvrede, ali do fizičkog kontakta nije došlo zahvaljujući policiji koja se postavila između suprotsavljenih grupa.

Marš je organizovan dva dana prije regionalnog nacionalnog praznika “La Diada“, koji su separatisti posljednjih godina pretvorili u ogroman miting na kojem podržavaju odvajanje Katalonije od Španije.

Neki od učesnika današnjeg marša nosili su transparente sa natpisom: “Diada za sve”, aludirajući na to da su antiseparatisti isključeni sa centralne javne proslave praznika.

Vlada Katalonije pod vodstvom separatista vrši pritisak na centralnu Vladu Španije da im dozvoli održavanje referenduma o secesiji.

Prošle godine, katalonske vlasti su održale ilegalni referendum, a potom jednostrano proglasile nezavisnost koja nije našila na međunarodnu podršku.

Ankete, kao i prošlogodišnji regionalni izbori, pokazuju da je 7,5 miliona stanovnika bogate španske regije Katalonija duboko podijeljeno po pitanju secesije.

Vezani članci

Erdogan: EU ne prihvata Tursku jer je muslimanska ... Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da Europska unija ne prihvata Tursku jer je muslimanska zemlja, javlja Anadolu Agency (AA...
Sud u Austriji poništio odluku vlade o zatvaranju ... Sud u Austriji poništio je odluku desničarske vlade donesenu prošle godine, koja se odnosi na zatvaranje šest džamija pri Arapskoj vjerskoj zajednici,...
Istanbulska policija otkrila nove frapantne detalj... U izvještaju za 2018. godinu Policijska direkcija u Istanbulu otkrila je niz frapantnih detalja u vezi s brutalnim ubistvom novinara Jamala Khashoggij...
Osmorica Albanaca u Njemačkoj optuženi za krijumča... Protiv osmorice Albanaca u Njemačkoj podignuta je optužnica za krijumčarenje 1,8 tona kokaina, javlja Anadolu Agency (AA). Optužnicu je pripremilo tu...