BBC dokumentarac o bandama koje haraju Londonom: Ukrasti mobitel je poput otimanja slatkiša djetetu

93
Foto: BBC

Moped banda je tema novog BBC-ov dokumentaraca. Oni koriste kiselinu i noževe kako bi krali mobitele od žrtava i otkrivaju detalje u ovom dokumentarcu.

Krijući se iza strašnih maski, ovi kriminalci se hvale da kradu mobitele vrijednosti više od 650 funti. Porede krađu kao da “otimaju slatkiš od djeteta”.

Novinarka BBC-a je boravila na londonskim ulicama i otkrila šta im je to glavna meta.

“Glupe” žrtve koje čekaju zeleno svijetlo da pređu ulicu ili oni koji čekaju autobus. Ili, oni koji nose slušalice i ne gledaju na ulicu.

Jedan od kriminalaca koji sebe zove Gospodin X, rekao je reporterki da se provoza sa njim na mopedu da bi uvidjela kako je lako ukrasti mobitel.

“Tražimo ljude koji ne gledaju pravo, već u stranu, ili bulje u mobitele ili imaju slušalice na ušima, u suštini”, rekao je.

“Čim je zeleno, nesvjesni su vozila i to je idealna prilika za nas – prolazimo i grabimo šta god želimo”, rekao joj je.

Foto: BBC

I dok prolaznici shvate, ovi kradljivci su već na drugom svijetlu. Mogu ići dalje pravo ili skrenuti, svejedno je jer ovo je njihov poznat teren.

“Sve što je nesigurno omotano oko nečijeg ramena ili leđa – za nas je lagano za ukrasti”, rekao je X.

Drugi kradljivac, koji sebe zove Topkat, kaže da je koristio i kiselinu na ljudima koji bi zatim vrištali od bolova.

“Imam nož sa sobom tako da znaju da bi završili mrtvi, razumiješ me?”, rekao je.

Moped bande opljačkaju u prosjeku 54 ljudi – dnevno. Tokom prve polovine prošle godine, izvršeno je 8,192 napada, skoro kao u čitavoj 2016. godini.

(I.S.)

Vezani članci

Erdogan: EU ne prihvata Tursku jer je muslimanska ... Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da Europska unija ne prihvata Tursku jer je muslimanska zemlja, javlja Anadolu Agency (AA...
Sud u Austriji poništio odluku vlade o zatvaranju ... Sud u Austriji poništio je odluku desničarske vlade donesenu prošle godine, koja se odnosi na zatvaranje šest džamija pri Arapskoj vjerskoj zajednici,...
Istanbulska policija otkrila nove frapantne detalj... U izvještaju za 2018. godinu Policijska direkcija u Istanbulu otkrila je niz frapantnih detalja u vezi s brutalnim ubistvom novinara Jamala Khashoggij...
Osmorica Albanaca u Njemačkoj optuženi za krijumča... Protiv osmorice Albanaca u Njemačkoj podignuta je optužnica za krijumčarenje 1,8 tona kokaina, javlja Anadolu Agency (AA). Optužnicu je pripremilo tu...