Beč – 50 zelenih kuća u bečkom okrugu Favoriten

22

Grad Beč obezbijedio je budžet od ukupno 10 miliona eura za mjere rashlađivanja grada i zasade drveća. Pedeset zelenih kuća – BeRTA jednostavno čini fasade zelenim.

Ime BeRTA označava komponente fasadnog modula, koji omogućava brzo i povoljno ozelenjavanje fasada, neovisno o eventualnim ugradnjama na pločniku: “Be” kao Begrünung – ozelenjavanje, “R” kao Rankhilfe – pomoć za penjanje, “T” kao Trog – posuda za biljke i “A” kao All-in-One ili “sve u jednom”.

Modul zelenih fasada, kojeg je osmislio interdisciplinarni tim sastavljen od članova gradske uprave, naučnika i poduzetnika, trenutno se testira u bečkom okrugu Favoriten u okviru istraživačkog projekta “50 zelenih kuća”, koji podržava Savezno ministarstvo prometa, inovacija i tehnologije. Prednost svega je da će se na raspolaganje staviti produkt tipa “All-in-one”.

To podrazumijeva posudu za biljke sa kapacitetom od 300 l, pomoć za penjanje biljki, ukoliko je potrebno, podloga za rast biljki te dvije biljke penjačice, koje će se pobrinuti za ozelenjavanje površine od oko 8m2. Projekt također uključuje i dostavu, montažu te informacije o njezi biljaka.

Kako bi se još više privatnih osoba i podzeća motiviralo na ozelenjavanje fasada, dvorišta i krovova, finansijski poticaji grada Beča značajno su povećani tako da ove godine na raspolaganju stoji 500.000 eura.

Za mjere ozelenjivanja zgrada privatnim osobama i poduzećima na raspolaganju stoje sredstva od 500.000 eura, za koja se može aplicirati putem grada Beča – Odjel za zaštitu okoliša.

U Beču postoji više od 8,3 miliona drveća, a gradski vrtlari brinu se trenutno za 480.000 drveća. Najveći trg fonatana u Beču na površini od 15.000 m2 nudi zabavu, igru i rashlađenje, a 1.000 česmi pomaže kod žeđi. Šezdest km besplatnog prilaza plaži omogućava divan osjećaj ljetovanja u sred grada, a na 50 lokacija u gradu raspršivanje vodene maglice osigurava smanjenje temperature okoline za 11 stepeni.