Beč želi biti CO2 neutralna metropola

22

Paket od 50 mjera trebao bi glavni grad Austrije učiniti uspješnim “klimatskim primjerom” za druge gradove i CO2 neutralnom metropolom.

– Beč je već godinama primjer ekološko osviještenog grada. Ovim programom želimo pokazati da se Beč već duže vrijeme bavi zaštitom klime i da su poduzete brojne mjere – rekao je gradonačelnik Grada Beča Michael Ludwig.

Važan dio puta do grada koji će biti CO2 neutralan je “inteligentno umrežavanje” područja električne i toplotne energije, saobraćaja i odvoza otpada.

Stoga će sa za širenje obnovljivih izvora energije odvojiti 1,2 milijarde eura, uključujući izgradnju novih fotonaponskih elektrana, solarnih sistema na krovovima javnih zgrada te izgradnju vjetroelektrana.

Pored toga, Beč provodi “pametne” projekte, poput korištenja otpadne topline iz glavnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda za ekološko grijanje 106.000 domaćinstava.

Kod javnog prijevoza se planira širenje postojeće mreže javnog prijevoza. Kako bi se prepolovio broj putničkih automobila do 2030. godine, Beč također planira proširiti mrežu izvan gradskih granica i to na Donju Austriju, javlja EurocommPR Sarajevo.

Širenje mreže punionica za električne automobile u gradu trebalo bi povećati i udio električne mobilnosti u gradu. Očekuje se da će se stanice za punjenje u Beču udvostručiti na 2.000 stanica. Ubuduće će pored javnog prijevoza i bečka taksi vozila u velikoj mjeri biti električna.