Beograd: Hahn postao ambasador Sportskih igara mladih

20

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn danas je u Beogradu imenovan za ambasadora Sportskih igara mladih, zbog čega je izjavio da će učiniti sve da promoviše tu regionalnu manifestaciju, koja doprinosi boljem razumevanju i pomirenju u regionu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Želeo bih da vas uverim da ću činiti sve kao i ranije da promovišem ovu regionalnu aktivnost među mladim ljudima”, kazao je Hahn u Beogradu.

Statuu ambasadora igara Hahnu je uručio nekadašnji fudbalski reprezentativac Jugoslavije Predrag Mijatović.

Hahn je nakon uručene statue kazao da se Sportske igre mladih doživljavaju kao velika ideja, zahvaljujući kojoj se mladi ljudi povezuju, uživaju i takmiče.

“Pozivam sve investitore da ulažu u ovu aktivnost koja doprinosi međusobnom boljem razumevanju i pomirenju u regionu. Siguran sam da će puno prijateljstava biti ostvareno ovim putem”, kazao je.

Evropski komesar je naveo da je “zaista impresioniran” titulom ambasadora Igara i dodao da je to “nešto najvrednije što je dobio i što će ikada dobiti”.

On je naveo i da smatra da ova manifestacija treba da bude kandidat za Nobelovu nagradu.

Ceremoniji je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je danas poručio deci da se vole i poštuju jer je to budućnost regiona.

“Naučite da se borite da biste pobedili, ali znajte da poraz nije kraj, jer ste uspešni koliko puta uspete da se podignete posle poraza”, rekao je Vučić, dodavši da se bore za pobedu, a da čestitaju uvek protivniku kad izgube.

Predstavnik Sportskih igara mladih Zdravko Marić uručio je predsedniku Srbije priznanje za doprinos održavanju ovih igara, a Vučić je rekao da će to priznanje uručiti Luki Rakiću, sinu njegovog političkog protivnika Miodraga Rakića koji je preminuo pre nekoliko godina, a koji ga je molio da podrži inicijativu za održavanje ovih igara nakon promene vlasti.

Sportske igre mladih su regionalna sportska manifestacija za decu i omladinu, čiji je osnovni cilj promocija zdravog načina života i prijateljstva. U ovoj manifestaciji učestvuju učenici osnovnih i srednjih škola iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koji mogu da se takmiče u deset sportskih disciplina, među kojima su mali fudbal, odbojka na pesku, rukomet i odbojka.

Igre su pokrenute 1996. godine u Hrvatskoj, u Bosni i Hercegovini održavaju se devet godina, a u Srbiji je u toku njihova šesta sezona. Godišnje okupljaju više od 170.000 mladih iz te tri zemlje.