Beograd: Nastavak suđenja za zločin u Kravici, u publici i Šešelj kao podrška optuženim

51
Al Jazeera

Glavni pretres u suđenju za zločin u Kravici kod Srebrenice danas je iznova počeo pred beogradskim Specijalnim sudom za ratne zločine iznošenjem odbrane optuženih, javlja agencija Beta.

Ovo suđenje prekinuto je 14. novembra prošle godine jer u tom trenutku Srbija nije imala tužioca za ratne zločine. U nekoliko navrata je bilo pokušaja da se suđenje nastavi, ali je pretres do danas iz više razloga odlagan.

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mjestu Kravice kraj Srebrenice u julu 1995. optuženi su bivši pripadnici Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Dragomir Parović, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Vidoslav Vasić.

Po optužnici oni su, zajedno s nepoznatim pripadnicima Specijalne brigade Republike Srpske, u halama Zemljoradničke zadruge i oko njih, u mjestu Kravica, u julu 1995. godine učestvovali u ubistvu više stotina Bošnjaka.

Sud je danas prvo zatražio da optuženi Nedeljko Milidragović iznese odbranu, ali on to nije želio, niti je htio odgovarati na pitanja.

Optuženi Aleksa Golijanin rekao je kako ne bi iznosio odbranu i kako ne želi odgovarati na postavljena pitanja.

Do sada je odbranu iznio optuženi Milivoje Batinica, koji je to učinio prije prekida suđenja. On je i danas počeo sa iznošenjem odbrane, jer na to ima pravo zbog ponavljanja postupka.

Šešelj kao publika

Predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izjavio je da je danas kao publika došao u Specijalni sud u Beogradu na suđenje za zločine u Kravici kod Srebrenice da iskaže solidarnost sa optuženim policajcima koji su, prema njegovim riječima, nevini.

“Ovo je moja građanska dužnost, kao čovjeka koji se bori za istinu”, rekao je Šešelj.

On je rekao da je Tužilaštvo za ratne zločine nekritički preuzelo podatke od suda iz Bosne i Hercegovine.

Šešelj je novinarima uoči suđenja rekao da u Kravici nije bilo zločina, već da je došlo do “spontanog sukoba” u kojem su ubijeni ratni zarobljenici. On je ponovio svoj stav da u Srebrenici nije bilo genocida, ali da je bilo teškog ratnog zločina u kojem je ubijeno 1.000 do 1.200 ljudi, dodavši da oni koji govore da je u Srebrenici bilo zločina u ubijene civile računaju i muslimanske borce 28. pješadijske divizije koja je djelovala od Srebrenice do Tuzle.

Vezani članci

Svjedok na suđenju: Vikić je naredio da se pripadn... Nekadašnja sekretarica Specijalne jedinice policije je izjavila da je u aprilu 1992. godine u sarajevski Dom policije dovedeno osam pripadnika Jugosla...
Radončić i ostali: Dokaz o specijalizaciji Azre Sa... Na suđenju Fahrudinu Radončiću i ostalima zbog ometanja rada pravosuđa, Državno tužilaštvo je među dodatnim dokazima uložilo akt Kliničkog centra Koše...
Suđenje za smrt Selme i Edite: Sefićeva majka prij... Jasmina Sefić, majka Sanjina Sefića, kojem se u Kantonalnom sudu Sarajevo sudi za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa i krivično dje...
Suđenje: BOSS traži od Eseda Radeljaša više od 114... Svjedok sarajevskog Kantonalnog tužilaštva na suđenju Esedu Radeljašu rekao je da je od revizora Centralne izborne komisije (CIK) saznao da je Skupšti...