Berlin: Hiljade okupljenih protiv COVID-19 pravila uzvikuju „nacisti napolje!“

37

Iako Njemačka bilježi visoku stopu porasta zaraženih virusom Covid-19 u zemlji se svakodnevno otvaraju nova protestna žarišta kojima su uzrok drakonske mjere koje imaju za cilj suzbijanje virusa koji se očito nezaustavljivo širi.

Danas su se u Berlinu okupile na hiljade stanovnica i stanovnika ovog grada u vremenu kada je otvorena i velika online zdravstvena konferencija dok je u istom momentu više od 2000 ljudi bilo na Alexanderplatzu koji su izrazili svoje nezadovoljstvo mjerama protiv Covid-19 koje su propisale vlasti u toj zemlji.

U odbranu mjera i struke stalo je više od 600 policajaca kojima je jedini cilj bio da se protesti uguše zbog nepoštovanja mjera držanja distance niti nošenja maske kako je saopćeno u zvaničnom saopćenju policije Berlina.

Okupljeni građani su nosili transparente na kojima je pisalo „Mi smo ljudi!“ i „Ukrali ste nam našu slobodu!“

Policija je počela agresivno djelovati u momentu kada je uočeno da okupljeni ne nose maske niti drže distancu. Neki od okupljenih su se također izdvojili od velike grupe te su bili obučeni u crno i uzvikivali „nacisti napolje!“

Berlin je centar okupljanja u Njemačkoj te centar u kojem se sve više ujedinjuju oni koji su sve glasniji u svojim stavovima protiv mjera koje donosi struka i vlast u Njemačkoj.

Ovi protesti su bili samo uvod u nove proteste na koje se očekuje dolazak više od 10.000 ljudi, a koji će biti održani pored ZOO vrta u Berlinu iako za iste još uvijek nije dobivena dozvola za održavanje.