Berze u Europi rastu nakon četiri dana pada

52

Na europskim su berzama u utorak ujutro cijene dionica snažno porasle, prateći rast indeksa na Wall Streetu i azijskim tržištima, jer su splasnula strahovanja od trgovinskog rata između SAD-a i Kine.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,30 sati u plusu 1,4 posto, što je njegov prvi rast nakon četiri dana pada, piše index.hr.

Pritom je londonski FTSE indeks bio na dobitku 1,40 posto, na 6.986 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,75 posto, na 11.993 boda, a pariški CAC 1,60 posto, na 5.146 bodova.

Snažan rast tih indeksa zahvaljuje se jučerašnjem skoku cijena dionica na Wall Streetu za više od 2,5 posto, što je njihov najveći dnevni skok u dvije i pol godine, jer su splasnule bojazni od trgovinskog rata.

I SAD i Kina poručuju da su spremni pregovarati o carinama i trgovinskim neravnotežama. Iz Bijele kuće je objavljeno da SAD, među ostalim, traži od Kine da smanji carine na uvoz automobila, dozvoli većinsko strano vlasništvo u financijskim kompanijama i kupuje više američkih poluvodiča.

Premda je spremna pregovarati, Kina je ipak u ponedjeljak pozvala članice Međunarodne trgovinske organizacije (WTO) da ujedinjenim naporima zaustave SAD kako ne bi upropastio tu organizaciju, pozivajući ih da se suprotstave američkim carinama koje bi trebale kazniti navodnu kinesku krađu intelektualnog vlasništva.

“Tržište se oporavilo, nakon oštrog pada prošle sedmice, zbog mogućih razgovora između Kine i SAD-a. Ali, mislim da još nismo izašli iz šume, i dalje postoji politička nesigurnost”, kaže Dennis Dick, direktor u kompaniji Bright Trading.

Zahvaljujući nadi ulagača da će se izbjeći razorni trgovinski rat, i na azijskim su berzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,30 sati bio na dobitku 0,9 posto.

Na berzi u Tokiju je Nikkei indeks skočio 2,7 posto, na 21.317 bodova.

Vezani članci

Sparkasse Bank BiH obilježila desetogodišnjicu pos... Sparkasse Bank BiH je obilježila desetogodišnjicu poslovanja regionalnog centra Banja Luka, u prisustvu brojnih zvanica i gostiju iz svijeta privrede ...
Sparkasse ponuda koju vrijedi proslaviti: Mnogo je... Sparkasse Bank dd BiH ponudila je danas novu akciju stambenih kredita. U ponudi koju zaista vrijedi proslaviti sadržana je najniža kamatna stopa, te b...
Januar i februar: Prihodi od indirektnih poreza mi... Prihodi od indirektnih poreza u prva dva mjeseca 2019. godine iznosili su 1 milijardu i 195 miliona KM i veći su za 69 miliona KM ili 6,11% u odnosu n...
Prodana ambasada bivše Jugoslavije u Tokiju: BiH d... Poslije Titovog rezidencijalnog stana na Manhattanu, prodane su ambasada i rezidencija nekadašnje SFRJ u Tokiju. Kako pišu "Večernje no...